Okolina

Tuže sve redom zbog zagađenja

Tuže sve redom zbog zagađenja
Tuže sve redom zbog zagađenja

ZENICA - Nešto više od tri stotine građana okupilo se danas na protestu ispred zgrade općine Zenica koji je zbog povećanog zagađanja zraka organizovalo Udruženje "Eko-forum".

Na skupu koji nije pobudio očekivani interes građana pročitano je sve što su aktivisti "Eko-foruma" u proteklih šest godina uradili s ciljem da nadležne institucije primoraju, kako je rečeno, da rade svoj posao, a zagađivače da poštuju zakone.

"Razlika između današnjeg i protesta iz decembra 2012. je u tome što danas ne zahtijevamo ništa od neodgovorne vlasti i zagađivača, s obzirom na to da su naši zahtjevi već godinama poznati. Ovo je skup podrške 'Eko-forumu' za pokretanje tužbi i skup koji treba poslati poruku tužilaštvu da krene raditi i da kazni zagađivače", poručio je Samir Lemeš, predsjednik "Eko-foruma".

Zbog nesavjesnog rada u službi krivične prijave Udruženje će podnijeti protiv premijera i članova Vlade FBiH, ministra i Ministarstva okoliša i turizma FBiH, direktora i inspektora Federalne uprave za inspekcije, te protiv gradonačelnika i Vijeća grada Zenice i nadležnih službi u Gradskoj upravi zbog zloupotrebe položaja i ovlasti i nesavjesnog rada u službi.

"Kompaniju 'ArcelorMittal' Zenica ćemo tužiti zbog krivičnog djela onečišćenja i ugrožavanja života ljudi i djece. Zakon predviđa dozvoljeni limit od tri zagađena dana u godini, a ove godine ih je bilo 220, što je više nego ikad u posljednjih 20 godina", rekao je Lemeš.

Sa skupa na kojem su građani nosili i gas-maske je poručeno kako su tužbe protiv odgovorih jedini ispravan način rješavanja problema aerozagađenja koje nikada nije bio gore.

"Gore nabrojani su krivi za katastrofalnu ekološku situaciju u Zenici, ugrožavanje zdravlja građana i prikrivanje informacija o zagađenju zraka, vode i tla u Zenici. Pravosuđe će to, sigurni smo, dokazati", smatra Harun Drljević, član UO "Eko-foruma" i predsjednik Ljekarske komore FBiH.

Okupljeni su podsjetili da je u proteklom periodu u borbi protiv zagađenja jedini pomak napravljen u uspostavljanju monitoringa emisija polutanata, ali da ti rezultati često nisu vjerodostojni, kao i da se ne čini ništa iako rezultati monitoringa često dostižu i kritične tačke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije