Okolina

U Finskoj i Švedskoj rekordno niske temperature

U Finskoj i Švedskoj rekordno niske temperature
Foto: Tanjug | U Finskoj i Švedskoj rekordno niske temperature

U Finskoj i Švedskoj su danas zabilježene najniže temperature tokom ove zime od oko minus 40 stepeni Celzijusovih.

U selu Nikkaluokti, naseljenom domorodačkim narodom Laponcima u sjevernoj Švedskoj, temperatura se jutros spustila na minus 41,6 stepeni, javila je švedska javna televizija SVT, prenosi Tanjug.

"To je najniža temperatura izmjerena do sada ove zime, a na sjeveru će i dalje biti prilično hladno vrijeme", rekao je meteorolog Nils Holmkvist.

Izuzetno hladno vrijeme izazvalo je velike probleme u željezničkom saobraćaju na sjeveru Švedske, rekli su železnički operateri, prenio je AP.

Švedski meteorološki i hidrološki institut saopštio je da je temperatura od minus 30 stepeni zabilježena na nekoliko lokacija u sjevernoj Švedskoj.

Takođe je izdao upozorenje na snijeg i vjetar za centralnu i južnu Švedsku, navodeći da snježne padavine i jak vjetar u srijedu mogu da izazovu probleme.

Njegovo drugo po redu upozorenje važi od ponoći do srijede.

U susjednoj Finskoj, rekordno niska temperatura ove zime zabilježena je jutros u sjeverozapadnom gradu Jlivijeska od minus 37,8 stepeni.

Na nekoliko lokacija u regionu Arktičke Laponije zabilježene su temperature niže od minus 30 stepeni.

Glavni grad Finske, Helsinki, takođe je pogođen velikom hladnoćom, a očekuje se da će se temperatura tokom ove sedmice kretati između minus 15 i minus 20 stepeni.

Finski meteorološki institut izdao je upozorenje na izuzetno hladno vrijeme tokom ove sedmice sa prognoziranim temperaturama nižim od minus 40 stepeni.

             

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije