Okolina

Uskoro uređenje park-šuma

Uskoro uređenje park-šuma
Uskoro uređenje park-šuma

BANJALUKA - Gradska uprava Banjaluka formirala je komisiju koja radi na preuzimanju park-šuma na području grada od JP "Šume RS", a s ciljem da budu uređene za potrebe građana.

Proceduru vodi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, a komisija treba da uradi projektni prijedlog.

"Promjenom Zakona o šumama 2008. godine trebalo je uraditi dopunu elaborata i urađena je njegova dopuna pa je sada formalno potpun.  Ministarstvo sada treba da odluči o tome. Sama procedura je pokrenuta prije desetak godina", rekao je Dragan Novaković, direktor Šumskog gazdinstva "Banjaluka".

Na području grada ima dosta park-šuma, od kojih je manji broj izdvojen, a nekolicina ih je zaštićena. One koje bi bile zaštićene se protežu od Trapista, Starčevice, Bjeljine, Banj brda, doline Vrbasa i Šibova, a ukupne površine su oko 2.300 hektara. Namjera je da se šume koje budu izdvojene prostorom i kvalitetom puste u ruke urbanista.

U ŠG "Banjaluka" smatraju da bi Trapiska šuma bila dobra za algoritam (baziran na višestrukoj primjeni postupka usrednjavanja niza parcijalnih šuma), s manastirom Trapisti i šetalištem, a postoji i varijanta spajanja sa Slatinom. Starčevica i Bjeljine su isključivo izletničke šume, Banj brdo istorijska, dok je dolina Vrbasa dobra za zaštitnu šumu, a Šibovi pogodni za trim i biciklističke staze.

"Komisija radi i očekujem da će to  biti dosta brzo", dodao je Novaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije