Okolina

Za 20 godina mora bi mogla ostati bez ribe

Za 20 godina mora bi mogla ostati bez ribe
Za 20 godina mora bi mogla ostati bez ribe

ZAGREB - Pretjerani izlov iscrpio je populaciju morskih vrsti, pa ribari moraju bacati mreže dublje - i 2.000 metara u dubinu.

Video animaciju na kojoj se vidi kako brodovi dugi 240 metara, za razliku od tradicionalnih koćarica dugih 20-30 metara, bacaju mrežu sve dublje u okeane i iscrpljuju zalihe do drastičnih mjera objavio je AFP.

Na svojim brodovima mogu prevoziti 14.000 tona ribe, a u samo 20 minuta mogu iz voda u kojima love izvući 60 tona. Na animaciji je prikazano kako se, opremljene čeličnim tablama, njihove velike mreže vuku dnom okeana i štete okolini.

Naučnici upozoravaju kako još 20 godina lovljenja ribe s dna okeana može dovesti do toga da okean ostane bez "zaliha".

To je stoga što se, objašnjavaju, život duboko dolje kreće sporije nego gore, ribe žive dulje i stoga imaju manju stopu rasta i seksualne zrelosti.

Na primjer, rumenac okan (hoplostet ili "'car"), koji živi i na dubini od 1.800 metara, poznat po blagom okusu, zrelost postiže s 30 godina, a može živjeti 140 godina.

Tuna plavih peraja otkrivena je 900 metara pod površinom, a zrelost postiže nakon 4 godine i živi 15 do 30 godina.

Nije samo riblja populacija pod prijetnjom, već i biološka raznolikost u cjelosti, budući da ribari izvlače ribu s dna i time povlače za sobom sve što im se nađe na putu, prenosi Dnevnik.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije