Okolina

Za 8 mjeseci potrošena godišnja količina resursa planete

Za 8 mjeseci potrošena godišnja količina resursa planete
Za 8 mjeseci potrošena godišnja količina resursa planete

Planeta je došla do tačke koja se naziva Dan prekoračenja Zemlje. Nakon toga, svaka dalja potrošnja je neodrživa, a ako se nastavi ovim tempom do kraja godine istrošićemo 60 odsto više od preporučenog.

Čovječanstvo je za manje od osam mjeseci ove godinje potrošilo godišnji nivo Zemljinih resursa. Drugim riječima, od početka godine ljudi su već zagadili (atmosferu, okeane) i istrošili (na primijer, izlovili ribu) više od onoga što planeta može da obnovi.

Planeta je došla do tačke koja se zove "Dan prekoračenja Zemlje". Nakon toga, svaka dalja potrošnja je neodrživa, a ako se nastavi ovim tempom do kraja godine istrošićemo 60 odsto više od preporučenog.

Tokom većeg dijela istorije, čovečanstvo je živjelo u okviru ovih granica, međutim od 70ih godina prošlog vijeka, ljudsko društvo je ušlo u "opasnu zonu". Tada je "Dan prekoračenja Zemlje" bio u posljednjim nedjeljama decembra, međutim od tada konstantno se pomjera unaprijed.

"Samo ispuštanje gasova se udvostručilo od 70ih, kada je svijet pri put prekoračio. Emisija gasova je komponenta koja i dalje najviše širi jaz između ekološke granice i naše potrošnje", objašnjava Matis Vakernagel, predsjednik udruženja koje svake godine računa prekoračenje.

Ako čovječanstvo nastavi uobičajenim putem, do 2030. će jun biti mesec prekoračenja, zbog čega će posljedice biti sve osjetnije, naročito u sektoru prehrambene industrije.

(iflscience.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije