Okolina

Za psa godišnje potrebno oko 400, a za mačke 130 evra

Za psa godišnje potrebno oko 400, a za mačke 130 evra
Za psa godišnje potrebno oko 400, a za mačke 130 evra

Držanje životinje u kući u doba krize postalo je luksuz, pa je sve češći kriterijum za izbor kućnog ljubimca količina novca potrebna za njegovu kupovinu i održavanje.

U prosjeku, godišnje izdržavanje psa košta oko 40.000 dinara (oko 400 evra), a mačke skoro tri puta manje - oko 13.000 (oko 130 evra). Ako ne računamo početne troškove za držanje ptica i riba, koji mogu da budu visoki, one su, pored glodara, među jeftinijima, pa je za njihovo držanje godišnje dovoljno 8.000 dinara (oko 80 evra).

Troškovi držanja bilo kog ljubimca umnogome zavise od količine novca kojom vlasnici raspolažu i od toga koliko su spremni tog novca da izdvoje na njegu svog ljubimca.

"Na tržištu postoji i kvalitetna i manje kvalitetna hrana za životinje. Razlika u ceni je velika, pa dok jednog vlasnika ishrana psa ili mačke može da košta i 8.000 dinara mesečno, drugi će za hranu odvojiti jedva 1.000 dinara ili će psa hraniti ostacima od ručka. Slično je i sa negom. Neko će životinjama priuštiti preparate za negu dlake, vitamine, za čišćenje ušiju, očiju, dok drugi neće", objašnjava Nela Bokan, zaposlena u prodavnici opreme za kućne ljubimce.

Aleksandar Erdeljan, vlasnik jedne novosadske radnje sa kućnim ljubimcima, objašnjava za "Blic" da i različite vrste pasa i mačaka zahtijevaju različito održavanje.

"Kratkodlakim mačkama dovoljno je da imaju pravilnu ishranu i grickalicu za nokte da ne bi cepale nameštaj, dok dugodlake traže mnoštvo preparata za negu dlake, paste za izbacivanje nagomilanih dlaka iz stomaka i vitamine.

Isto tako, za održavanje malog psa najveći izdatak je hrana, za koju je u toku meseca potrebno izdvojiti oko 2.000 dinara. Sa druge strane, ptice nisu mnogo zahtevne. One ne zahtevaju mnogo pažnje i oko njih se ne množe troškovi, a najveći je upravo onaj prvi trošak - kupovina kaveza. Posle toga, svi izdaci su sitni. Slično je sa glodarima i ribama. Kako hrana za ptice, glodare i ribe nije skupa, poželjno je da bude bar srednjeg kvaliteta. Pticama bi bilo dobro davati vitamine kako bi im perje bilo zdravo, glodarima često menjati podlogu, dok je kod držanja riba najvažnije stvoriti dobar ekosistem u akvarijumu koji se posle manje-više sam održava", priča Erdeljan.

Veterinar Đorđe Maričić objašnjava da bi psa i mačku trebalo jednom godišnje odvesti na opšti pregled kako bi se utvrdilo njihovo zdravstveno stanje. Ovakav pregled košta od 1.000 do 2.000 dinara.

"Štenad i mačići vakcinišu se protiv raznih bolesti sa šest, odnosno osam nedelja, i to košta oko 1.500 dinara, a posle nekoliko nedelja slede i dve revakcinacije. Vakcina protiv besnila daje se u trećem mesecu i košta oko 1.000 dinara, dok sterilizacija košta oko 8.000 dinara", objašnjava Maričić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije