Okolina

Zmajska koža: Prirodni fenomen snimljen nakon 10 godina

Zmajska koža: Prirodni fenomen snimljen nakon 10 godina
Zmajska koža: Prirodni fenomen snimljen nakon 10 godina

Putovanje zaleđenim bespućima Antarktika, tokom jeseni, je opasan poduhvat, pa su se zato istraživači u aprilu ukrcali na američki ledolomac B Palmer i zaplovili prema zaleđenom jugu planete. Tamo su zabilježili prirodnu pojavu koja nije viđena bar desetak godina - takozvanu 'zmajsku kožu'.

Član ekspedicije Gaj Vilijams je jedan od 27 naučnika iz osam zemalja, koji su odlučili da provedu najhladniji dio godine proučavajući obalske polinije, dielove otvorenog mora uz obalu Antarktike na kojima se stvara najviše leda.

Za to su zaslužni hladni vjetrovi iz unutrašnjosti zaleđenog kontinenta, poznati kao katabatički. Polinije proizvode desetak puta više leda nego ostali dijelovi mora, što Vilijams objašnjava ovako.

"Zamislite obični kalup za led. Napunite ga jednom, imaćete određen broj kockica leda. Zamislite da isti taj kalup svakog dana praznite i punite vodom. Imali biste mnogo više leda", rekao je on za portal Tasmanijskog univerziteta.

Upravo takve procese pokreću katabatički vjetrovi koji doslovno oduvavaju led, otkrivaju novu vodu i stvaraju novi led.

Vilijams napomije da se ekspedicija sada nalazi u centru uraganskog nevremena, sa naletima vjetra ječim od 120 kilometara na čas. U takvim uslovima stvara se rijetko viđena "zmajska koža".

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije