Programi

Aplikacija koja otkriva kako je Hirošima izgledala prije pada atomske bombe

Aplikacija koja otkriva kako je Hirošima izgledala prije pada atomske bombe
Aplikacija koja otkriva kako je Hirošima izgledala prije pada atomske bombe

Gradske vlasti Hirošime planiraju da predstave aplikaciju čiji je cilj da se turistima pokaže kako je to mjesto izgledalo prije nego što je razoreno atomskom bombom u Drugom svjetskom ratu, piše BBC.

Ona će ih voditi "stazom mira" do određenih znamenosti grada, pokazujući im kako je Hirošima izgledala prije i poslije pada "Mališe" 1945. godine. Ovaj servis trebalo bi da bude dostupan do 6. avgusta, kad će grad obilježiti 72. godišnjicu bombardovanja, prenose novosti.rs.

Od 9,5 miliona jena (85.000 dolara) namjenjenih razvoju tog programa, jedan deo novca će otići na poboljšanje bežičnog interneta duž trase, kao dio "mirovnog turizma". Jedan zvaničnik je tim povodom izjavio da će se na taj način turisti podrobnije upoznati sa štetom koju atomska bomba može da proizvede. Sa druge strane, to bi trebalo da ih podstakne da produže svoj boravak u Hirošimi na više od jednog dana, koliko se obično zadržavaju.

Grad Nagasaki, koji je bombardovan tri dana posle Hirošime, takođe koristi tehnologiju da bi edukovao ljude o šteti koju je načinila atomska bomba. Prošle godine je projekat virtuelne stvarnosti omogućio osnovcima da dožive grad onakvim kakav je bio u periodu neposredno nakon eksplozije "Debeljka", što je između ostalog praćeno i zvucima hodanja po ruševinama i fijukom vetra koji duva kroz konstrukcije porušenih zgrada.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije