Programi

Aplikacija za slijepe koja skenira osobe, osjećanja i proizvode

Aplikacija za slijepe koja skenira osobe, osjećanja i proizvode
Foto: Ilustracija | Aplikacija za slijjepe koja skenira osobe, osećanja i proizvode
N.N.

Kompanija Majkrosoft predstavila je novu aplikaciju za pametne telefone koja se služi računarskom vizijom za opisivanje svijeta za osobe sa oštećenim vidom.

Aplikacija funkcioniše tako što korisnik kameru telefona usmeri ka osobi, kako bi saznao ko je ta osoba i kako se osjeća. Kameru je moguće usmjeriti i ka nekom proizvodu, nakon čega će dobiti podatke o kakvom proizvodu je riječ. Aplikacija funkcioniše zahvaljujući vještačkoj inteligenciji koja radi na lokalnom nivou.

Kompanija je prototip predstavila prošle godine na Build konferenciji, ali je od danas na raspolaganju korisnicima u Americi.

Osim što prepoznaje ljude koji su prethodno viđeni i pogađa godine i osjećanja nepoznatih osoba, napravljena je i da, na osnovu barkoda, identifikuje kućne uređaje. Takođe čita i skenira dokumente i prepoznaje američku valutu.

Pošto su svi računi u dolarima iste boje i veličine, osobama sa oštećenim vidom se u tim situacijama teško znalaze. Aplikacija im pomaže da saznaju te informacije.

Najosnovnije funcije aplikacije se izvršavaju direktno na uređaju, što znači da je informacijama moguće pristupiti brže i kada nema stabilne internet konekcije.

Aplikacija je najkorisnija za čitanje podataka poput znakova i menija, ističu iz Majkrosofta i dodaju da osnovni zadatak aplikacije nije samo prepoznavanje znakova, već i navođenje korisnika kako da najpreciznije postave kameru u cilju dobijanja podataka.

Aplikacija se od drugih sličnih razlikuje i u brzini, jer je informaciju moguće dobiti za svega nekoliko milisekundi.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije