Programi

Bosanci kreirali aplikaciju koja zamjenjuje vizit-kartice

Bosanci kreirali aplikaciju koja zamjenjuje vizit-kartice
Bosanci kreirali aplikaciju koja zamjenjuje vizit-kartice

Amel Mahmuzić i Damir Ismailović dvojica su mladih i uspješnih Bosanaca u Njemačkoj koji su svojim znanjem i uspjehom osvojili simpatije Nijemaca i svih onih koji vjeruju u novosti tehnike.

Njih dvojica su, naime, dio tima koji je kreirao jedinstvenu smartphone aplikaciju MoID koja zamjenjuje vizit-kartice i pamti koje osobe ste upoznali.

Iako Amel i Damir nisu u isto vrijeme došli u Njemačku, njihova zajednička naučna interesiranja na polju informatike, kao i spoznaja da dijele porijeklo iz iste domovine, spojila su ih pa su tako i uspjesi bili neizostavni. Radeći zajedno, korak po korak udarili su i temelje zajedničkoj firmi, piše Avaz.ba

Na pitanje šta je tačno MoID, Ismailović, koji je doktor nauka informatike i docent na Tehničkom univerzitetu u Minhenu, je odgovorio:

"MoID je jedina aplikacija na tržištu koja automatski prepoznaje sastanke među korisnicima, s tim da ne mora konstantno biti aktivna. To znači da svoj telefon jednostavno možeš držati u džepu i osloniti se na MoID. U modernom tehnološkom dobu sve je veća zainteresiranost djece predškolskog uzrasta za pametnim telefonima i tabletima. Iz tog razloga, osmislili smo privlačne dječije igrice koje će zadovoljiti njihovu želju za korištenjem pametnih telefona, a uz sve to moći će naučiti brojati, čitati ili pisati."
Zajednički projekt

Amel Mahmuzić je apsolvent master studija informatike na smjeru softverskog inženjeringa. Kako je rekao, projektom MoID počeli su se baviti prije, otprilike, tri godine. S Damirom se upoznao na Tehničkom univerzitetu u Minhenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije