Programi

Da li će Telegram biti zabranjen u Rusiji?

Da li će Telegram biti zabranjen u Rusiji?
Foto: Twitter / Printscreen | Da li će Telegram biti zabranjen u Rusiji?

​Ruska agencija za nadzor komunikacija Roskomnadzor ograničila je pristup 11 kanala platforme Telegram zbog "terorističkog sadržaja" u posljednja dva dana, prenijela je danas agencija "RIA".

"Od terorističkog napada u koncertnoj dvorani Krokus Siti Hol vršili smo ciljano praćenje. Bilježili smo činjenice o namjernom rasturanju raznih neistina nakon terorističkog napada - lažiranja i poziva na ekstremističke aktivnosti", saopšteno je iz Roskomnadzora.

"RIA" navodi da je na zahtjev Roskomnadzora uklonjeno oko 600 dokumenata sa terorističkim sadržajem ili im je zabranjen pristup.

Ranije danas portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, je izjavio da trenutno nema planova za blokiranje društvene mreže "Telegram" u Rusiji.

Dodao je da osnivač te platforme Pavel Durov treba da obrati više pažnje na to kako se ova društvena mreža koristi.

Kako je u srijedu za "RIA Novosti" rekao izvor upoznat sa situacijom, izvršioci terorističkog napada u Krokus Siti Holu u predgrađu Moskve regrutovani su preko Telegram kanala Glas Horasan, u vlasništvu avganistanskog krila Islamske države.

Deputat Državne dume iz Jedinstvene Rusije, Oleg Morozov, ocijenio je danas da je neophodno razviti mehanizam za automatsko blokiranje Telegram kanala koji regrutuju teroriste pomoću ključnih riječi pomoću vještačke inteligencije, prenosi "b92".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije