Programi

Da li će vještačka inteligencija ukinuti zanimanje programera?

Da li će vještačka inteligencija ukinuti zanimanje programera?
Foto: Pixnio | Da li će vještačka inteligencija ukinuti zanimanje programera?

​Savremeno programiranje, odnosno pisanje kompjuterskog koda u nekom od jezika za programiranje, je sada poprimilo drugi koncept. Više nije cilj programirati kod od "praznog papira" već se rješavanje problema svelo na integrisanje aplikacija vještačke inteligencije u kod kako bi se procesi učinili bržim i jednostavnijim.

Uticaj vještačke inteligencije na proces razvoja aplikacija je neosporan. Aplikacije kao što su OpenAI Codex i Vertex AI čak dozvoljavaju programerima da generišu kod, što potpuno isključuje učenje algoritma sortiranja kao što je Bubble Sort.

Na početku se može postaviti pitanje da li je vještačka inteligencija učinila poslove programera i programera suvišnim? Da ste bili na društvenim mrežama, naišli biste na influensera koji kaže da će programeri uskoro izgubiti posao.

Na prvi pogled to bi moglo izgledati tako, ali kada uzmemo u obzir širu sliku, shvatamo da to nije baš tako jednostavno. Na vještačku inteligenciju ne treba gledati kao na prijetnju budućim programskim poslovima, već kao na alat.

Sadašnja situacija je slična situaciji u vrijeme sve veće popularnosti kalkulatora, gdje su mase očekivale da će zamijeniti matematičare. Ipak, postao je alat za dalje njihovo razumijevanje matematike i ubrzao proces izvođenja napornih proračuna.

Kao budući programeri koji žele da unaprijede svoje vještine, ne treba da se plašimo vještačke inteligencije, već da je prihvatimo. Uvođenje softvera sa omogućenom implementacijom vještačkom inteligencijom smanjiće troškove kompanije i smanjiti opterećenje postojećih programera. Korištenje vještačke inteligencije takođe uklanja potencijal za ljudsku grešku, koja je prilično rasprostranjena i razlog zašto potrošači imaju greške i kvarove dok koriste proizvod.

Novi AI botovi koji generišu kod su dovoljno napredni da predvide kod nakon unosa željenog rezultata, potencijalno povećavajući produktivnost kompanije. Prema free lance poslovnoj mreži, "Upwork", mnogi kreativni poduhvati uključuju pravljenje nečega sopstvenim rukama, a te maštovite i inventivne poduhvate će biti teško zamijeniti bilo kojim oblikom vještačke inteligencije.

Ipak, nije da vještačka inteligencija neće učiniti nijedan programski posao suvišnim. Postoji mnogo tipova programera, kao što su testeri, front-end inženjeri i back-end inženjeri, ali vještačka inteligencija predstavlja najveću prijetnju za QA i beta testere jer omogućava programerima da preciznije i brže testiraju svoje aplikacije. Pri tome je povećana potražnja za grafičkim dizajnerima za kreiranje novih veb interfejsa.

Potražnja za debagerima takođe stalno opada zbog efikasnijih algoritama vještačke inteligencije. Povećaće se potreba za grafičkim dizajnerima, data naučnicima, dizajnerima virtuelne stvarnosti.

Bitno je zaključiti da vještačka inteligencija nije prijetnja, već efikasan alat koji programeri mogu da iskoriste da bi bili ispred konkurencije i smanjili svoje radno opterećenje dozvoljavajući algoritmima vještačke inteligencije da obavljaju zadatke koji se ponavljaju.

Kako će se stvari dalje odvijati, saznaćemo u bliskoj budućnosti, prenosi "Telegraf".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije