Programi

Da li se bližimo kraju piraterije kakvu smo znali?

Da li se bližimo kraju piraterije kakvu smo znali?
Da li se bližimo kraju piraterije kakvu smo znali?

U posljednje vrijeme mnogo toga se izdešavalo u svijetu piraterije, a ovde ćemo se prije svega koncentrisati na gejming svijet.

Početkom godine kineska hakerska grupa 3DM poslala je "alarmantno" upozorenje u kome se kaže da za dvije godine možda više neće biti piratskih igara.

Ova tvrdnja je došla nakon što su bezuspiješno pokušali da probiju Denuvo bezbjednosnu zaštitu igre Just Cause 3, što je dovelo eksperte grupe do velike nervoze. Poznata grupa se javila i u ponedeljak, ovog puta sa novom porukom sličnog sadržaja. Ukratko - povlače se na godinu dana i neće više objavljivati crack-ove za igre. Njihova poruka ovog puta je da žele da vide da li će se zbog toga povećati prodaja. Međutim, ako se podsjetimo da su u januaru govorili da su ulagali ogroman napor kako bi razbili igru Just Cause 3, postavlja se pitanje da li je baš tako?

Novi sistem zaštite Denuvo je veoma moćan i zadaje velike glavobolje piratima, pa možemo reći da su borci protiv piraterije trenutni pobjednici u ovoj borbi. Ako se samo prisjetimo svih rušenja sajtova Pirate Bay, upadanja u njihove kancelarije, gašenja org domena i svega ostalog što je pratilo ovaj slučaj, doći ćemo do zaključka da "piratski pokret" slabi. Ili se to može reći barem za gejming svijet, na osnovu poruka koje nam ove godine upućuje grupa 3DM.

Ako se na trenutak osvrnemo na svijet filma, vidjećemo da su popularna grupa za objavljivanje torent fajlova YIFY/ YTS i njihov zvanični sajt nedavno ugašeni trajno. U ovom slučaju postoji dosta kontroverzi, YIFY poručuje da se sam povukao, dok MPAA poručuje da ih je ona ugasila. Ipak, piraterija u svijetu filmova je nešto sasvim drugo, ali je i taj događaj zanimljiv u čitavom svjetlu ovakvih događaja.

Mnogi i danas poručuju da "pirateriju ne mogu da uguše", "crack-ova će uvek biti", ali nam najnoviji događaji ukazuju da sve može da ode i na drugu stranu. Ostaje da sačekamo godinu dana i da vidimo da li će se prodaja igara zaista poboljšati i time dokazati teorija da piraterija značajno narušava industriju, ili će pak potvrdu dobiti neki drugi koji kažu da pirati svakako nikada ne bi kupili igru.

(NN, benchmark)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije