Programi

Gmail aplikacija dobila nove mogućnosti

Gmail aplikacija dobila nove mogućnosti
Foto: Ilustracija | Gmail aplikacija dobila nove mogućnosti

Iz Googlea su objavili kako će se ovih dana svim korisnicima omogućiti korištenje nešto “pametnije” verzije njihovog Gmaila.

Ova će popularna e-mail platforma, naime, početi u e-mail porukama prepoznavati tekst koji bi se mogao pretvoriti u link, te će tako i postupiti.

Na primjer, kada vam neko pošalje poruku u kojoj je ispisana fizička adresa, broj telefona, ili e-mail adresa, Gmail će takav tekst razumjeti i učiniti ga “klikabilnim”.

Drugim riječima, više neće biti potrebno označavati, pa ga kopirati i potom prenositi u pretraživač, drugi e-mail i slično, već će se najbitnije akcije moći odraditi samo jednim klikom ili dodirom ekrana.

Kliknete li na broj telefona, vaš telefon će ga automatski nazvati. U slučaju klika na e-mail adresu otvori će se, očekivano, prozor za slanje poruke na tu adresu, a klikom na fizičku adresu otvorit će se Google Maps s fokusom na adreu.

Ovaj će dodatak Gmailu stići na sve desktop račune, kao i na iOS i Android mobilne aplikacije (i Gmail i Inbox) ovih dana. Nije mnogo, ali i ovako malena ušteda vremena kada se pomnoži s više od milijarde korisnika i nekoliko milijardi mailova koje oni svakodnevno pošalju, mogla bi mnogima olakšati život.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije