Programi

Na hiljade računara u BiH ostalo nezaštićeno

Na hiljade računara u BiH ostalo nezaštićeno
Na hiljade računara u BiH ostalo nezaštićeno

SARAJEVO,BANJALUKA - Dokumenti i lični podaci građana, preduzeća i institucija u BiH koji su i nakon 8. aprila ove godine nastavili da na svojim računarima koriste Windows XP postali su laka meta za razne viruse i hakerske napade, s obzirom na to da je sigurnosna podrška za ovaj operativni sistem prestala.

Prema procjenama stručnjaka, na ovom operativnom sistemu ostalo je na hiljade korisnika, a najviše građana i fizičkih lica, prije svega zbog nepostojanja svijesti o mogućoj šteti i zbog cijena novih operativnih sistema, koje su za njihov standard prilično visoke.

Podsjećamo, kompanija "Microsoft" je od 8. aprila ove godine prekinula podršku za Windows XP, koji je na tržište lansiran još 2001. godine, čime su se svi oni koji se nisu prebacili na nova rješenja našli na "brisanom prostoru", pošto će računari postati ranjivi na zlonamjerne upade.

U predstavništvu kompanije "Microsoft" u BiH kažu kako oni korisnici Windowsa XP koji nisu prešli na nova i modernija rješenja ne mogu očekivati veliku sigurnost i zaštitu svojih podataka.

"Računari koji nakon 8. aprila 2014. još budu radili na Windows XP platformi neće se smatrati zaštićenim i jako je važno da poslovni i privatni korisnici migriraju na operativne sisteme za koje pružamo podršku, kao što je Windows 8.1, te dobijaju regularne sigurnosne update, koji štite njihove kompjutere", poručuju iz "Microsofta BiH", dodajući kako računari s ovim operativnim sistemom postaju pogodna meta za razne viruse, koji mogu ukrasti ili oštetiti podatke.

Sa druge strane, kako su rekli, problema ne bi smjelo biti s računarima u javnim institucijama, pošto ih je većina shvatila potencijalnu opasnost zbog prestanka podrške.

"Vlade u BiH, s kojima imamo potpisan ugovor o strateškom partnerstvu, te s kojima kontinuirano sarađujemo na unapređenju IT platforme, spremno su dočekale prestanak podrške Windowsu XP", kažu oni, dodajući kako su zadovoljni zbog interesovanja kako javnog, tako i privatnog sektora u BiH po pitanju prelaska na nova rješenja u oblasti informacionih tehnologija.

Problema sa zaštitom podataka ne bi trebalo da bude ni u institucijama Republike Srpske, gdje su, prema riječima Srđana Rajčevića, direktora Agencije za informacijsko društvo, o ovom pitanju razmišljali na vrijeme.

"Vlada RS je na jednoj od proteklih sjednica usvojila zaključak kojim se preporučuje svim korisnicima 'Microsoftovih' operativnih sistema da pređu na novije verzije. Bitno je napomenuti da se u republičkim institucijama, shodno zajedničkoj bezbjednosnoj politici koja je na snazi još od 2008. godine, vrše redovna ažuriranja u smislu sprečavanja bezbjednosnih rizika, pa je to s aspekta krajnjih korisnika, odnosno državnih službenika redovna aktivnost", kazao je Rajčević i dodao kako je odgovornost svakog pojedinačno da se brine za svoju softversku i hardversku infrastrukturu pa tako i za preduzetnike i sve druge korisnike.

U jednoj banjalučkoj firmi koja se bavi kako prodajom računara tako i instalacijom novih operativnih sistema potvrdili su nam kako je i za njih Windows XP postao prošlost.

"U računare instaliramo Windows 7 i Windows 8, a u zavisnosti od paketa, koštaju od 170 do 310 maraka", kazali su nam oni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije