Programi

Prvi Microsoft AI računari mogli bi da debituju već krajem ovog mjeseca

Prvi Microsoft AI računari mogli bi da debituju već krajem ovog mjeseca
Foto: Twitter / Printscreen | Prvi Microsoft AI računari mogli bi da debituju već krajem ovog mjeseca

​Surface Pro 10 i Surface Laptop 6 predstavljlaće prve Microsoft AI računare koji najvjerovatnije stižu na tržište 21. marta, najavljuju najnoviji izvještaji.

Predstojeći Surface Pro 10 i Surface Laptop 6 neće biti samo osvježavanje hardvera, već će oni biti prvi Microsoft AI računari, odnosno oni sa vještačkom inteligencijom, a mogli bismo da ih vidimo već 21. marta.

Novi uređaji bazirani na Intel Core Ultra ili Qualcomm Snapdragon X Elite procesorima, uz novi NPU obećavaju poboljšane AI sposobnosti, a analitičari očekuju da će pružiti bolju efikasnost i performanse slične kao iPad Pro i MacBook Pro uređaji.

Surface Pro 10 i Surface Laptop 6 će prema očekivanjima podržavati nadolazeće AI funkcije u operativnom sistemu Windows 11. Uključujući Copilot funkcije na uređaju, ove opcije će omogućiti titlove i prevode uživo, poboljšane performanse igara, usklađivanje brzine kadrova, unapređene Windows Studio efekata i AI Explorer - funkciju koja bi mogla da bude ključna za razlikovanje računara sa vještačkom inteligencijom od ostalih.

AI Explorer bi trebalo da radi u svim aplikacijama i da omogućava pretragu dokumenata, veb sajtova, slika i četovanja putem prirodnog jezika. Ova funkcija treba da zadrži istoriju aktivnosti na računaru i na taj način olakša pretragu. Takođe, insajderi tvrde da će AI Explorer podržavati uređivanje slika na osnovu teksta, odnosno tekstualnih komandi.

Što se tiče drugih karakteristika, oba uređaja trebalo bi da stignu sa cjelodnevnim vijekom baterije. Surface Pro 10 imaće antirefleksni OLED ekran koji podržava HDR, prednju ultraširoku veb kameru i NFC čitač, navodi "BenchMark".

Sa druge strane, Surface Laptop 6 donosi navodno značajan redizajn sa tanjim okvirima, zaobljenim uglovima, posebnim tasterom za Copliot i renoviranom grupom portova. Prva isporuka sa Intel verzijom čipseta kreće vjerovarno u aprilu mjesecu, dok će Snapdragon varijante biti dostupne u junu mjesecu, prenosi "Windows Central".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije