Programi

Windows 11 ažuriranja bez restartovanja su na putu kroz "hot patching" sistem

Windows 11 ažuriranja bez restartovanja su na putu kroz "hot patching" sistem
Foto: Twitter / Printscreen | Windows 11 ažuriranja bez restartovanja su na putu kroz "hot patching" sistem

​Microsoft želi da predstojeća Windows 11 ažuriranja računari mogu da obavljaju bez potrebe za restartovanjem uz pomoć "hot patching" sistema koji testira.

Jedna od glavnih stvari koju korisnici Microsoft operativnog sistema ne vole su dosadna Windows 11 ažuriranja koja traže restart računara za završetak instaliranja najnovijih sigurnosnih zakrpa, ali bi to uskoro moglo da se promijeni.

Iskačući prozori koji traže restartovanje, odnosno ponovno pokretanje sistema računara prekidaju radne ili gejming sesije korisnika, a uz novi "hot patching" sistem to bi moglo da postane prošlost uz sljedeću 24H2 verziju OS-a.

Pomenuti sistem već se koristi na nekim Windows Server izdanjima, kao i na Xbox konzolama, a sada se i oni sa Windows 11 računarima mogu tome obradovati. Novo Windows 11 Dev Channel izdanje za testere isprobava sigurnosno ažuriranje bez potrebe za restartovanjem sa uključenom funkcijom pod nazivom "Virtualization Based Security", otkriva "Windows Central". Nakon instalacije ove verzije, operativni sistem biće ažuriran na "ge_release_svc_hotpatch_prod1.240211-0859".

Sistem bi trebalo da funkcioniše tako što ažurira kod koji se nalazi u memoriji pokrenutih procesa bez potrebe za ponovnim pokretanjem sistema, piše u Microsoft dokumentaciji. Ipak, ovo ne znači da više nikada nećete morati da restartujete računar zbog ažuriranja koje vas čeka.

"Hot patching" sistem se oslanja na osnovno ažuriranje koje zahtjeva restart na svakih nekoliko mjeseci.

U idealnom slučaju, to znači da će samo četiri mjesečna sigurnosna ažuriranja zahtjevati ponovno pokretanje Windows računara godišnje: u januaru, aprilu, julu i oktobru. Svi ostali mjeseci biće obezbjeđeni novim sistemom zakrpe, što znači da tada nećete morati da restartujete računar koji radi na ovom softveru.

Ipak, sva važna sigurnosna ažuriranja, ispravke grešaka i nove funkcije Microsoft može da dostavlja u bilo koje vrijeme ukoliko to bude potrebno, što ipak može da podrazumjeva restart, prenosi "BenchMark".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije