Programi

Završno odbrojavanje za Windows XP

Završno odbrojavanje za Windows XP
Završno odbrojavanje za Windows XP

Sada već prastarim Windowsima XP u subotu je krenulo i službeno odbrojavanje do 8. aprila, kada prestaje podrška za ovaj operacioni sistem.

Milioni računara širom svijeta, koja još koriste Windows XP, neće prestati sa radom, ali će njihovo korištenje biti mnogo nesigurnije poslije tog datuma, piše 24sata.hr.

"StatCounterovi" globalni podaci pokazuju da je broj ovakvih računara u padu, ali da ih i dalje koristi oko 17 odsto korisnika.

Korisnici Home i Professional verzije, koji su odabrali da primaju vijesti preko Windows Updatea, od subote na desktopu imaju notifikaciju da će 8. aprila prestati podrška. Ona će se prikazivati svakog 8. u mjesecu dok je korisnik ne onemogući.

Obavještenje korisnike vodi i na web stranicu za podršku na kojoj "Microsoft" objašnjava šta znači prestanak podrške te savjetuje šta je potrebno napraviti.

Naravno, prvi savjet koji nude je nadogradnja kompjutera na Windows 8.1.

Možete se prebaciti i na bilo koji noviji sistem, a u "Microsoftu" su dobili mnogo zahtjeva za neki jednostavni alat za kopiranje dokumenata i postavki.

Krajem sljedeće nedjelje biće dostupan besplatni migracijski alat nazvan PCmover Express za Windows XP koji kopira dokumente i postavke sa Windows XP PC-a na novi uređaj koji pokreće Windows 7, Windows 8 ili Windows 8.1.

PCmover Express biće dostupan za preuzimanje na engleskom jeziku krajem sljedeće nedjelje na www.windowsxp.com, francuska, njemačka, italijanska, japanska i španska verzija dolaze kasnije u martu, dok će korejska, kineska, ruska i brazilsko-portugalska verzija stići nakon toga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije