Svemir

Kako otkriti da li na nekoj planeti ima vanzemaljaca?

Kako otkriti da li na nekoj planeti ima vanzemaljaca?
Kako otkriti da li na nekoj planeti ima vanzemaljaca?

Ranija istraživanja pokazala su da neke planete stvaraju kiseonik bez prisustva živih organizama, što je podstaklo uvjerenja da je život i na drugim planetama moguć.

Naučnici u atmosferama egzoplanete traže 'biološke potpise' koji bi mogli pomoći u određivanju ima li na njima života ili samo je to samo privid. Smatraju da se prisutnost živih organizama može utvrditi uz pomoć proučavanja posebnog spektra svjetla koje se vidi u atmosferi neke planete.

To bi se moglo postići uz pomoć novog Džejms Veb teleskopa koji će se početi da se koristi 2018. godine. Naučnici se nadaju da će uz pomoć njega moći detektovati 'biološke potpise' na planatima izvan našeg sunčevog ssitema i tako odmah isključiti one na kojima nema života. To znači da bi odmah mogli detektovati one na kojima ima - vanzemaljaca.

Na primjer, kiseonik na Zemlji je znak života, ali iako ga ima i na drugim planetama, to ne znači da na njima ima i života. Na Veneri na primjer, ima i kiseonika i ugljen dioksida, ali u atmosferi su vrlo visoke temperature i toliko je puna otrovnih gasova da život nije moguć.

'Pokušavamo utvrditi imali još neki faktor pomoću kojeg bismo mogli da saznamo ima li života na planetama', kaže voditelj studije Edvard Švajterman.

Prema jednom scenariju, na planetama na kojima nema živih organizama kiseonik se stvara tako da ultraljubičasto svjetlo dovodi do razbijanja atoma ugljen dioksida što oslobađa atome kiseonika ali i ugljen monoksida.

'Ako u atmosferi imamo i ugljen dioksid i monoksid i ako je planeta stjenovita, onda bismo bili vrlo sumnjičavi da tu ima i života', pojasnio je Švajterman.

Prema drugom scenariju, svjetlost zvijezde utiče na vodenu paru u atmosferi koja se dijeli na azot i kiseonik, koji se dijeli na mnoštvo O2 i O4 molekula. Previše molekula O4 moglo bi značiti da kiseonika ima previše da bi nastao biološkim putem.

(N.N/B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije