Svemir

Riješili misteriju "čarobnih ostrva" na Titanu? (VIDEO)

Riješili misteriju "čarobnih ostrva" na Titanu? (VIDEO)
Foto: Youtube / Printscreen | Riješili misteriju "čarobnih ostrva" na Titanu? (VIDEO)

​Kada je NASA-ina svemirska letjelica "Cassini" na Zemlju poslala rezultate radarskog skeniranja površine Saturnovog mjeseca Titana, naučna zajednica je bila oduševljena. Naime, na ovome dalekom svijetu otkrivena su divovska jezera ili čak mora tekućeg metana. Usred ovih čudnih tekućih površina plutali su tajanstvena ostrva.

Radar je ostrva registrovao kao privremene svijetle tačke. Prozvani su "čarobnim ostrvima" jer se činilo kako se možda radi o privremenim obilježjima. Dakle, ima li ostrva na Titanu ili ne? I ako ima, od čega se sastoje? O ovim pitanjima se raspravlja već neko vrijeme, a naučnici sada smatraju da su riješili misteriju, odnosno da se zapravo radi o mrljama organskih molekula koje nastaju u atmosferi, skupljaju se u jezerima i onda plutaju unaokolo. Zanimljiva "ostrva", zar ne? 

Prijašnja istraživanja su ukazivala na to da su ova kratkotrajna ostrva neka vrsta fantomskih tijela koja stvaraju valovi ili stvarna ostrva sastavljeni od suspendovanih krutih supstanci, plutajućih tvrdih supstanci ili mjehurića gasovitog dušika. Naime, atmosfera Titana može izvesti jedan zgodan trik - pretvoriti plinove poput metana i dušika (kojih ima u izobilju u atmosferi) u organske spojeve.

Stoga su se planetarna naučnica Cinting Ju i njene kolege sa Univerziteta u Teksasu u SAD-u zapitali može li pomnija analiza međudjelovanja Titanove atmosfere, tekućih jezera i čvrstih materijala na površini otkriti uzrok ovih tajanstvenih ostrva. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije