Svemir

Ruski kosmonauti prvi put u svemiru ove godine

Ruski kosmonauti prvi put u svemiru ove godine
Foto: Tanjug/AP Ilustracija | Ruski kosmonauti prvi put u svemiru ove godine

Ruski kosmonauti Oleg Kononenko i Nikolaj Čub otišli ​​su u svemir sa Međunarodne svemirske stanice (MSS) da instaliraju naučnu opremu na modulu Poisk, saopštila je ruska svemirska agencija Roskosmos, što predstavlja prvi izlazak kosmonauta u svemir ove godine.

Kosmonauti su otvorili izlazni otvor modula Poisk u 17:57 po moskovskom vremenu, a predviđeno trajanje van MSS-a je 6 sati i 36 minuta, prenosi Interfaks.

Prilikom izlaska kosmonauti će na modul Poisk instalirati opremu za naučne eksperimente "Kvarts-M" i "Perspektiva-KM", a pokušaće i da na modul Nauka instaliraju radar male veličine, koji nije bio namešten tokom prethodnu svemirske šetnje, saopšteno je u Roskosmosu.

Iz ruske agencije je dodato da će, ako bude vremena, kosmonauti demontirati kontejner za naučnu opremu Biorisk-MSN i postaviti jedinicu za kontrolu pritiska i sedimenta na modulu Poisk.

Kononenko i Čub će takođe uzeti uzorke briseva sa površine modula Science.

Za Kononenka je ovo sedmi izlazak u svemirskoj karijeri, a za Čubu drugi.

Posljednji put u svemir po ruskom programu održan je 25. oktobra 2023. godine.

Na Međunarodnoj svemirskoj stanici trenutno rade kosmonauti Roskosmosa Oleg Kononenko, Nikolaj Čub i Aleksandar Grebenkin, astronauti NASA Metju Dominik, Majkl Barat, Džinet Eps i Trejsi Dajson.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije