Svemir

Usamljena planeta u svemiru deset puta veća od Jupitera

Usamljena planeta u svemiru deset puta veća od Jupitera
Usamljena planeta u svemiru deset puta veća od Jupitera

NASA je otkrila novu planetu koja luta slobodno galaksijom potvrđujući teoriju da u mračnim dubinama svemira usamljene planete brojčano nadmašuju zvijezde Mliječnog puta.

"Nedavna studija pruža nove informacije o ovoj misteriji galaktičkih proporcija", saopštila je NASA, nakon što su naučnici pronašli slobodno lebdeći objekt planetarne mase u okviru porodice mlade zvijezde pod nazivom "TV Hidra".

Novootkrivena planeta "VIZEA 1147" veća je od Jupitera deset puta.

"Sve odlike planete govorile su 'Ja sam mladi smeđi patuljak'", rekao je Adam Šnajder, vođa projekta i studije koja će biti objavljena u "Časopisu za astrofiziku".

Traganje za porijeklom ovakvih nebeskih tijela, kako bi se utvrdilo da li se radi o pravim planetama ili smeđim patuljcima, je složeno jer su one potpuno izolovane.

Porodica ili skup zvijezda "TV Hidra" nalazi se oko 175 svjetlosnih godina od Zemlje i centrirana je u sazvježđu Hidra. Vjeruje se da su ove zvijezde formirane prije oko 10 miliona godina, navodi "Sputnjik".

"Mi pokušavamo da utvrdimo prirodu slobodno lutajuće populacije i broj planeta u odnosu na smeđe patuljke", rekao je koautor studije Dejvi Kikpatrik iz NASE.

Proučavanjem usamljenih planeta, kao što je "VIZEA 1147", astronomi se nadaju da će saznati više o tome od čega su one sačinjene, kao i da će utvrditi vremenske modele u izolovanim svijetovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije