Nezavisni stav

Imam

Islamska zajednica (IZ) pogriješila je jer nije provela internu istragu o slučaju seksualnog zlostavljanja djevojčice iz sela Gluha Bukovica za što je prvostepenom presudom osuđen seoski imam. Priznao je to reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić. Zaboravio je navesti i stvarne razloge zbog kojih Islamska zajednica u BiH nije provela internu istragu. Vjerski poglavari do posljednjeg trenutka nadali su se da Općinskom sudu u Travniku iskaz zlostavljane djevojčice neće biti dovoljan za osudu vjeroučitelja.

Nekoliko dana pred izricanje presude reisu-l-ulema osobno je posjetio ovo selo kako bi poslao poruku da tamo, kako je rekao, ne žive divljaci i primitivci. Poruka koju su svi koji misle svojom glavom i gledaju svojim očima vidjeli bila je da se reisu-l-ulema svrstao na stranu imama umjesto da posjeti zlostavljanu djevojčicu i njenu porodicu te rogobatnim seljanima objasni kako imam apriori nije bezgrešno stvorenje nego ljudsko biće koje može počiniti i razna nedjela.

Mustafa ef. Cerić pokazao je time da Islamska zajednica sve više postaje elitističko-lobistička mreža na čijem je čelu poglavar sklon raskoši i ovosvjetovnim dobrima. Vjernici u njihovim očima predstavljaju samo zbir jediniki podložnih manipulacijama i podobnim za ostvarivanje širokog dijapozona ciljeva.

Seksualna zlostavljanja nisu zaobišla niti jednu od tri dominantne vjerske zajednice u BiH. Sveštenici su sve češće na optuženičkim klupama, a umjesto zabijanja glave u pijesak, čelnici Islamske zajednice, Pravoslavne i Katoličke crkve trebalo bi da više brinu o mladim naraštajima koji umjesto duhovne poduke u život odlaze s teškim psihičkim posljedicama zbog seksualnog zlostavljanja. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije