Nezavisni stav

Korupcija

Iako je korupcija u BiH uzela maha do te mjere da je postala društveno prihvatljiva pojava, vlast nema ideju kako je suzbiti ili barem smanjiti.

Krajnje je vrijeme da se vlast i istražni organi uhvate u koštac s najgorom bolesti bh. društva. Objektivno sagledati stanje, napraviti jasan plan odakle krenuti i na kraju kako sankcionisati, sigurno bi dalo rezultate jer u suprotnom, ukoliko se ovako nastavi trebaće nam "štela" da sjednemo i da se najedemo.

Strategija za borbu protiv korupcije treba da ima dva pravca i to pojedinačni i sistemski, s tim da više pažnje treba dati ovom pojedinačnom, jer je on vodilja rješavanju korupcije u sistemu.

Dok na borbi protiv korupcije najviše insistira Evropa, a ne običan narod i njegovi predstavnici u institucijama, ne možemo očekivati da kod doktora idemo samo sa zdravstvenom knjižicom ili da se u školu upisujemo samo sa svjedočanstvom.

Veliki problem za BiH je taj što svi mi znamo za tu pojavu, ali niko ništa ne preduzima po tom pitanju.

Na kraju krajeva, žalosno je to da od izvora korumpiranosti, tj. državnih službenika, očekujemo da se uhvati u koštac s bolesti koja im puni džepove i čuva pozicije i koja najviše nagriza naše društvo. Suprotstaviti se korupciji u BiH jednako je i donkihotovskoj borbi s vjetrenjačama.

Vrlo često optužujemo vlast, sudstvo, zdravstvo, školstvo da su korumpirani, ali je činjenica da bez nas, bez "običnog" čovjeka korupcija nije moguća, tako da prvo treba da krenemo od sebe i možda jednog dana i bez "štele" stignemo u Evropu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije