Nezavisni stav

(Ne)svjesne greške

Lapsusi su nesvjesne greške u govoru, pisanju ili memoriji. Dešavaju se svakodnevno i najčešće se sagovorniku ne zamjera ako napravi lapsus. Posljedice lapsusa, međutim, mogu ponekad biti opasne u zavisnosti s kim se komunicira i kome treba poruka biti upućena.

Lapsusi su posebno opasni u javnom životu jer ih je teško sakriti, ispraviti i dugo se pamte. Nesvjesne greške sportskih komentatora prepričavaju se kao vicevi. Neki su državnici ostali upamćeni po svojim nespretnim izjavama ili pokretima.

Sve to može biti jako simpatično, a ovih dana desilo se i u Kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića da na zvaničnom dopisu predsjedniku Srbije Borisu Tadiću napišu da je predsjednik Republike Slovenije.

Nespretnost Komšićevog savjetnika Davora Vuletića mogla bi biti oproštena da kao nekada analizira spoljnopolitička dešavanja u nevladinom sektoru, ali u Kabinetu šefa države i nesvjesne greške se skupo plaćaju i dugo pamte. Izgleda da Frojdova teorija u ovom slučaju pada u vodu jer je ovaj austrijski psihoanalitičar tvrdio da lapsus predstavlja djelo koje upućuje na nesvjesnu želju.

Malo je nevjerovatno, nakon svih Komšićevih izjava upućenih na račun istočnog susjeda, da njegovi savjetnici žele da Tadić bude predsjednik Slovenije koja je članica EU i država sa najznačajnijim investicijama u BiH.

Lapsusi, greške, propusti, gafovi ne bi trebalo da imaju mjesta u kabinetima državnih čelnika, osim ako savjetnicima sam šef ne daje inspiraciju ličnim primjerom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije