Banja Luka

1.000 pacijenata na besplatnim pregledima

1.000 pacijenata na besplatnim pregledima
1.000 pacijenata na besplatnim pregledima

BANJALUKA - Humanitarnoj ambulanti "Sveti apostol i evanđelist Luka" iz Banjaluke od februara ove godine do danas obratilo se za liječenje 1.000 građana, a proširili su broj specijalističkih pregleda i od prošlog mjeseca imaju i magnetnu rezonancu.

Spektar usluga koje pruža ambulanta je veliki pa tako nude stomatološke preglede i usluge, radiološku i ultrazvučnu dijagnostiku, mamografiju, laboratorijske analize, kardiološke, oftalmološke i kožne preglede.

Pregledi su potpuno besplatni, a ko god pokuca na vrata ambulante neće biti odbijen.

"Imamo mnogo pacijenta bivših radnika 'Vrbasa' i radnika 'Kosmosa', kojima nisu uplaćeni ni socijalno osiguranje ni radni staž, a ni plate. Dolaze i penzioneri koji primaju manje od 200 KM, ratni vojni invalidi, ali bilo ko da nam se obrati ne odbijamo ga", kaže Lepa Kecman, medicinska sestra.

Kecmanova ističe da im je prijeko potrebna linearna sonda za štitnu žlijezdu i dojku, nov aparat košta 7.000 KM, ali da bi preglede mogli obavljati i polovnim koji je košta pola ove cijene. Obratili su se na više mjesta za donacije, koje sada prikupljaju.

Svi pregledi u ovoj humanitarnoj ambulanti omogućeni su zahvaljući ljekarima iz privatne prakse, volonterima, Kliničkom centru, te Domu zdravlja, o kojima u ovoj ambulanti imaju samo riječi hvale. I pacijenti za ove ljekare i medicinske sestre imaju samo lijepe riječi.

Kada su u pitanju terapije, odnosno lijekovi, pomažu ih "Krajinalijek", "Bosnalijek", apoteke, ali i svi drugi koji lijekove donose u ovu ambulantu.

Trenutno nezaposlene doktorice opšte prakse Zvjezdana Ritan i Jovana Pijetlović volontiraju u ovoj ambulanti svakodnevno, te kažu da je širok spektar onoga što pacijentima mogu ponuditi.

Ambulanta djeluje zahvaljući i finansiranju srpske pravoslavne crkvene opštine Banjaluka, te grada, čiju su podršku imali do ove godine.

Radno vrijeme

Radno vrijeme ove ambulante je od 15 do 19 časova svakim radnim danom osim vjerskim i državnim praznicima.

Humanitarna ambulanta se nalazi u Ulici Sime Šolaje 3.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije