Banja Luka

Banjalučani svih uzrasta ukazali na pozitivne efekte vožnje bicikla

Banjalučani svih uzrasta ukazali na pozitivne efekte vožnje bicikla
Banjalučani svih uzrasta ukazali na pozitivne efekte vožnje bicikla

BANJALUKA - Više od 200 Banjalučana, svih uzrasta danas je sjelo na bicikle i tako uzelo učešće u sportsko-rekreativnoj manifestaciji "Svi na bicikle", koju je organizovao Biciklistički klub BSK.

Vožnja duga osam kilometara krenula je sa Trga Krajine i završena je u Zalužanima, a dobar odziv pokazao je kako je Banjaluka grad bicikala.

Tihomir Kuvalja, direktor Biciklističkog kluba BSK, kaže da je ova manifestacija nekada okupljala na hiljade biciklista, ali kako je motorizacija dovela do toga da je odziv u posljednjih nekoliko godina nešto manji.

On kaže da se građani sve više okreću biciklu kao prevoznom sredstvu, što je trend i u svijetu.

"Nivo kulture se diže, a ljudi se vraćaju na bicikle. Veliki problem su i vozači automobila koji bicikliste ne smatraju ravnopravnim učesnicima u saobraćaju, pa oni moraju da voze trotoarima ili slično", kazao je Kuvalja i dodao da je konfiguracija terena u Banjaluci povoljna za razvoj, kako turističkog tako i sportskog i rekreativnog biciklizma.

Iako ima 73 godine, penzioner Branko Jošić odlučio je da se zajedno sa svojim ljubimcem starim 40 godina provoza i tako ukaže na pozitivne efekte vožnje bicikla.

"Potrebno nam je više staza, pošto su nam saobraćajnice prebukirane automobilima", kazao je on i dodao da se od svog bicika nigdje ne odvaja.

Svoje učešće uzeli su i oni najmlađi, koji su uglavnom u pratnji roditelja vozili trku i tako pokazali kako bicikl ima važnu ulogu u njihovom odrastanju.

"Bicikl koristim skoro svaki dan. Njim idem u školu, na igralište i gdje god to mogu", kazao je devetogodišnji Stefan Mandić, koji je zajedno s roditeljima učestvovao u vožnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije