Banja Luka

Banjalučanima Vrbas prvi izbor za osvježenje

Banjalučanima Vrbas prvi izbor za osvježenje
Foto: Jelena Đurđević | Banjalučanima Vrbas prvi izbor za osvježenje

BANJALUKA - Sezona kupanja u gradu na Vrbasu počela je s prvim toplijim danima, a i ove godine najveći broj Banjalučana će ljeto provesti na kupalištima u gradu i okolini.

Ekipa "Nezavisnih novina" obišla je nekoliko omiljenih i najpoznatijih kupališta, te se raspitala zbog čega se pored bazena odlučuju za rijeku. 
Najposjećenija je, kao i svake godine, najpoznatija i najsređenija plaža Abacija, ali tu su i Vrućica, Slap i plaža u Karanovcu. 

Abacija

Plaža Abacija s desne strane Vrbasa, između Zelenog i Gradskog mosta, oduvijek je bila omiljeno mjesto za kupanje mnogim Banjalučanima. 


Plaža Abacija, FOTO: Jelena Đurđević

Kupalište je uređeno i ljeti je pravo mjesto za osvježenje. Kao i svake godine, najviše ljudi zatekli smo na ovoj plaži, a posjetioci su svih životnih dobi, od najmlađih do onih starijih. 

Dok smo šetali obalom imali smo priliku da se provozamo tradicionalnim gradskim dajak-čamcem.

Vekas Mašinović, FOTO: Jelena Đurđević

Vekas Mašinović, momak koji upravlja ovim čamcem, provozao nas je i na taj način pomogao da istinski doživimo ljepotu rijeke Vrbas, koja je na momente pokazivala svoju snagu i jačinu.

Novinarka "Nezavisnih novina" u vožnji dajak-čamcem, FOTO: Jelena Đurđević

Vrućica

Plaža Vrućica u naselju Srpske toplice idealno je mjesto na kojem Banjalučani mogu da se osvježe u vrelim ljetnim danima.

Osim toga, na ovoj plaži postoji nekoliko izvora termomineralne vode, čija temeperatura dostiže 36 stepeni pa je, osim ljeti, pogodna i za banjanje u zimskim danima. 

Plaža Vrućica pravo je mjesto za građane svih uzrasta, FOTO: Jelena Đurđević

Ova plaža pravo je mjesto za građane svih uzrasta, a na njoj se nalazi više banja, među kojima su i "Direklija", "Kraljičina banja" ili "Kraljičina ilidža", koja je ime dobila po legendi da su se u njoj kupale kraljice, te ljekoviti izvor Šugavica, a one imaju status nacionalnog spomenika kulture BiH. 

Plaža u Karanovcu

U gornjem toku Vrbasa najpoznatija je plaža u Karanovcu, koja se nalazi na mirnom mjestu. 

Plaža u Karanovcu idealna je za kupanje, ali i roštilj, FOTO: Jelena Đurđević

Idealna je za roštilj, ali i kupanje, jer se na tom mjestu nalazi plićak, a osim mještana i onih koji žive u okolini, posjećuju je i svi oni koje put nanese prema kanjonu.

Plaža je idalna za ljude koji na kupanje idu s djecom upravo zbog plićaka. 

Slap

Kad se kaže Slap većina Banjalučana pomisli na poznatu plažu u Desnoj Novoseliji.

Kupalište je nastalo kad je s radom prestao Tulekov mlin, koji je pregradio Vrbas jednom od prvih betonskih brana. Danas mlina više nema, ali je brana ostala, ali i kupalište, koje je u ljetnim danima posjećeno.

Plaža Slap, FOTO: Jelena Đurđević

Nekada se na ovom mjestu nalazio i autokamp, a danas su ostali samo restoran i plaža. Glavna atrakcija na ovoj plaži je skakanje s daske koja se nalazi visoko na drvetu, s koje Banjalučani rado skaču u vodu.

Kada smo bili na ovoj plaži bili smo svjedoci nekoliko fenomenalnih skokova u vodu koje su mladići izvodili. 

Fenomenalni skokovi u vodu, FOTO: Jelena Đurđević

 

Semir Talić, Banjalučanin koji godinama živi u Austriji, FOTO: Jelena Đurđević

Ovdje najčešće dolazim na kupanje, jer je čista voda, ali i zbog restorana koji se nalazi odmah pored plaže. 
Osim što često dolazim na ovu plažu, idem redovno i na spuštanje čamcem niz Vrbas, što je fantastično. 
Svima preporučujem da dođu na kupanje na ovu plažu jer sigurno neće zažaliti. 

 

Jelena Volaš, nezaposleni diplomirani pravnik, FOTO: Jelena Đurđević

Kupamo se uglavnom na Vrbasu, ponekad na bazenima, ali kada se ukaže prilika odem i na more. 
Dvije godine nismo bili na ovoj plaži i stvarno smo se iznenadili koliko je prelijepa. Nalazi se na mirnom mjestu i upravo zbog tog mira smo i pobjegli iz grada baš na ovu plažu. 
Jedino bi je trebalo malo srediti, jer ponekad ima dosta smeća koje ostave nesavjesni građani, što je jako nekulturno. 

Radmila Čavić, penzionerka, FOTO: Jelena Đurđević

Plaža Vrućica je prelijepa i zbog toga sam čest posjetilac, kao i moje koleginice. Osim toga, na njoj se nalaze i izvori termalne vode, koji su pogodni za starije osobe, ali i sve one koji imaju nekih zdravstvenih problema. Zbog svega ovog je ova plaža mnogim ljudima omiljena destinacija ljeti. 
Češće sam na termalnim izvorima zbog problema s kičmom, ali slobodno vrijeme iskoristim i da se malo sunčam. Jedino ovu plažu i posjećujem od svih u gradu i draža mi je od bazena jer je čistije.

Dario Danjikov, radnik, FOTO: Jelena Đurđević

Svoje slobodno vrijeme koristim da dođem na Abaciju jer je prelijepo, a i često skačem u vodu. Ljepše je nego na moru jer je voda hladnija, a to godi u ovim ljetnim danima da nas malo rashladi. Osim ove plaže, idem i u Kanjon na kupanje, samo bi trebalo malo apelovati na građane da smeće odlažu u korpe ili kontejnere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije