Banja Luka

Banjalučke škole ugostile učesnike "Trke mira", baklja i poruke mira oduševili školarce

Banjalučke škole ugostile učesnike "Trke mira", baklja i poruke mira oduševili školarce
Foto: Ustupljena fotografija | Banjalučke škole ugostile učesnike "Trke mira", baklja i poruke mira oduševili školarce

BANJALUKA - Međunarodna "Trka mira" juče je ušla u BiH s ciljem promocije saradnje među ljudima a njeni učesnici su se danas družili sa đacima nekoliko banjalučkih škola.

Jedna od njih je i Osnovna škola "Sveti Sava" u banjalučkom naselju Lauš gdje su osnovci sa oduševljenjem slušali o i miru i prijateljstvu a priredili su im i prigodnu manifestaciju.

Kako je za "Nezavisne novine" rekao direktor ove škole Miroslav Popržen, danas su promoteri mira i baklja koja kruži cijelim svijetom bili u Banjaluci.

"Oni su bili u školi Ivo Andrić i u Gimnaziji a mi smo treća škola koju su obišli. Djeci je bilo zabavno da slušaju o tome, a mi smo imali prigodan program o miru u svijetu. Dobrim porukama smo se i mi predstavili njima i bilo je veoma lijepo. Djeci je bilo interesantno a ujedno smo poslali jednu dobru poruku", rekao je Popržen.

Učenici su oduševljeni bakljom mira koju imali priliku držati znajući da su je držali mnogi vršnjaci širom svijeta koji imaju različite kulture i jezike a svi imaju isti cilj-da šire mir i ljubav.

Koordinator "Trke mira" za BiH Amur Bašić ranije je istakao  da je cilj promocija mira i saradnje među ljudima.

"Moto trke je `tvoj je prvi korak`. Svako može na uradi nešto u svojoj porodici, školi, zajednici i tako doprinese globalnom miru", naveo je Bašić.

Trka mira" pokrenuta je 1987. godine kao globalna sportska manifestacija posvećena miru, harmoniji i prijateljstvu među ljudima i narodima svijeta bez obzira na nacionalnu, rasnu, vjersku ili političku pripadnost.

Međunarodni tim trkača nosi upaljenu baklju kao simbol ljudske težnje za ljepšim i srećnijim svijetom.

Baklja se prenosi iz ruke u ruku na trasi koja je nekoliko puta duža od zemaljskog obima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije