Banja Luka

Banjalučki klubovi nezadovoljni načinom kategorizacije

Banjalučki klubovi nezadovoljni načinom kategorizacije
Banjalučki klubovi nezadovoljni načinom kategorizacije

BANJALUKA - Nezadovoljstvo tinja u banjalučkim sportskim klubovima. Kategorizacija i raspodjela sredstava iz gradskog budžeta za 2016. izavala je bunt kod onih koji smatraju da su oštećeni.

Među njima je i Kajak kanu klub Vrbas, koji je ove godine prebačen iz druge u treću kategoriju.

Kažu da je kamen spoticanja pravilnik o kategorizaciji klubova.

"Smatramo da ta kategorizacija, kakva je predložena, nije dobra. Mi smo imali svoje primjedbe, ali na njih nismo dobili odgovor, pa je predložena kategorizacija i usvojena. Smatramo da i takva kakva je usvojena nije poštovana. Tako vam je bolje da budete kadetski prvak u BiH nego da budete treći junior Evrope u džudou, gimnastici ili nekom bazičnom sportu", ocijenio je on.

Stanković ističe da prema njihovoj računici klub ima dovoljno bodova za drugu, pa čak i za prvu kategoriju, te da nisu dobili na uvid na osnovu čega su degradirani ove godine.

U gradskoj upravi "vrte drugu ploču". Tvrde da nisu dobili konkretne primjedbe klubova na pravilnik tokom predviđenog roka, koji je bio dat u oktobru prošle godine, te da rezultate bodovanja svi klubovi mogu dobiti napismeno. Govoreći o spornom člana oko bodovanja rezultata u pojedinačnoj konkurenciji, pojašnjavaju da je važan rezultat u klupskoj konkurenciji a ne na reprezentativnom nivou. Dodaju da su njihova vrata otvorena za sve sugestije i primjedbe, a za nezadovoljne klubove imaju poruku.

"Samo zahvaljući svojim rezultatima nisu ušli u drugu i treću aktegoriju, pa imaju priliku da u ovoj godinu svojim rezultatima dospiju u neku višu kategoriju. Ovo nije urađeno jednom za svagda, već je urađeno samo za ovu godinu", rekla je Ljubinka Dragojević.

Plivačkom klubu Olimp ni više od 500 osvojenih medalja u prošloj godini nije bilo dovoljno da dobije koji bod više prilikom nove kategorizacije. Bivši učesnik Olimpijskih igara, Željko Panić, kaže da je "dogorilo do nokata" i da je vrijeme da gradske vlasti čuju i glas sportista.

Iz Gradskog budžeta, 1.316.000 KM je predviđeno za sport dok će na finansiranje klubova podijeljenih u tri kategorije otići 867.000 maraka Od toga 250.000 KM ide fudbalskom klubu Borac, dok će ostalih 56 klubova, koliko će ih biti finansirano, podijeliti 617.000 maraka.

Da para nema za sve, to je jasno svima, ali sportski radnici iz ove priče samo žele da rezultati budu jedino mjerilo prilikom kategorizacije i vrednovanja njihovog uspjeha.

Gradske vlasti ponovo upozoravaju na nekontrolisani rast broja klubova. Za nepunih 10 godina, u Banjaluci je broj sportskih klubova porstao sa 109 na 252. I svi oni traže svoj dio finansijskog kolača.

I jedni i drugi apeluju na resorno ministarstvo, koje mora da se uključi u rješavanje ne samo ovog, nego niza problema koji prate sport. Prvi korak, slažu se svi, bilo bi konačno usvajanje zakona o sportu.

(NN/ATV)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije