Banja Luka

Banjaluka: Dio klizišta sami zaustavili, ali problem ostao

Banjaluka: Dio klizišta sami zaustavili, ali problem ostao
Banjaluka: Dio klizišta sami zaustavili, ali problem ostao

BANJALUKA - Mještani Ulice Joakima Vujića u naselju Vrbanja još muku muče sa klizištem koje je prouzrokovala bujica tokom avgustovskih poplava 2014. godine, a mali dio su uspjeli sami sanirati zahvaljujući komšijskoj solidarnosti.

Prema riječima mještana, kada su vidjeli da su se nadležni oglušili na njihove zahtjeve, problem su uzeli u svoje ruke, te samoinicijativno uz komšijsku solidarnost i veliku pomoć ljudi iz dijaspore sakupili oko 11.000 KM, pa su krajem prošle godine napravili potporne zidove oko potoka i nasuli šljunak, kako se klizište bar ne bi dalje širilo.

Ulica Joakima Vujića ima oko 300 metara asfaltiranog puta sa 58 kuća i velikim brojem vikendica u gornjem dijelu, a sakupljeni novac bio je dovoljan za sanaciju samo prvih 50 metara puta. Svako nevrijeme budi strah kod mještana u ovoj ulici, koja pored sanacije klizišta vapi i za proširenjem.

"Ovo se sad može odvaliti, jednostavno pukne dio asfalta i povuče zemlju, a da ne govorimo šta bi bilo da nas zadesi neka velika kiša", govori Indira Vujićić, mještanka.

Prema riječima mještana, ova ulica je uska, a klizište aktivirano, tako da su manji automobili prolazili na odgovornost vozača.

"Ni dan-danas Hitna pomoć ili kamion sa drvima ne mogu proći našom ulicom. Eto kakvo je stanje", kažu mještani.

Govore da su dovozili kamione zemlje da utabaju dio uz potok kako bi prividno poboljšali put.

"U jednom dijelu kada nabuja potok djeca su znala da ne idu u školu, sve je izlazilo na cestu, jer je zemlja pojedena. Mi smo ispred kuće dovozili po dva kamiona zemlje, kako bismo koliko-toliko popravili stanje", kazala je Maja Omerović, mještanka.

Iz Savjeta mjesne zajednice Vrbanja kažu kako od ljeta prošle godine postoji obećanje nadležnih da će pristupiti sanaciji ovog problema, a baš ova ulica je glavna veza sa Slatinom, Česmom i dijelom prema Krčmaricama.

"Ova ulica je unazad četiri godine na listi naših prioriteta. Mještani su odron prividno doveli u red, ali strah od daljeg odrona u slučaju jakih kiša i dalje je prisutan", rekao je Bogdan Marjanović, predsjednik Savjeta MZ Vrbanja.

Kaže da su i prije poplava znali da će doći do pojave klizišta.

"Nemoguće je proći teretnim vozilima. Ovo je jedan od tri najvažnija puta za vatrogasce, a ljeti često dođe do šumskih požara, pa imamo još jedan razlog za glavobolju", ističe Marjanović.

Iz Gradske uprave su nam odgovorili kako sanacija klizišta u Ulici Joakima Vujića nije  ušla u program za ovu godinu.

Klizišta koja će biti sanirana

Za održavanje i rekonstrukciju lokalnih i nekategorisanih puteva i sanaciju klizišta na putevima iz gradskog budžeta ove godine izdvojeno je 1.800.000 KM, naveli su juče iz Gradske uprave.

Od ove sume za investiciono održavanje i sanaciju klizišta namijenjeno je 400.000 KM, dok su radovi planirani na lokalnim  putevima Bočac - Agino Selo - Krmine - Tisovac, 26 km - Goleši - Dedić, Lokva - Kola, od reg. puta za Bronzani Majdan - Mijatovići - mjesna crkva - Gornja Piskavica, Pandže - Grujići - Pratnjice - Nišići - jelićka crkva, kružni tok oko izvora rijeke Krupa, Regode - Stojčići i drugi. Tokom 2016. godine biće sanirano i klizište na putu Debeljaci - Gavranići.

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije