Banja Luka

Banjaluka: Na tržnici brojni kupci pazare za vaskršnju trpezu

Banjaluka: Na tržnici brojni kupci pazare za vaskršnju trpezu
Banjaluka: Na tržnici brojni kupci pazare za vaskršnju trpezu

Kako se bliži Vaskrs, najradosniji hrišćanski praznik, na tržnici su najtraženija jaja, a za 30 komada se juče plaćalo od šest do 7,50 KM, zavisno od klase i kvaliteta.

Trenutne cijene jaja po komadu kreću se od 0,20 do 0,25, a prodavci na tržnici su nam juče rekli da nije isključeno da malo poskupe danas i sutra, jer neki jaja farbaju u petak, a neki u subotu. Kupci koji žele da na tradicionalan način farbaju jaja za vrećicu lukovine moraju da izdvoje jednu do jednu i po KM.

A, svi oni koji su navikli da jaja farbaju vještačkim bojama za jaja moraće da izdvoje 10 feninga za vrećicu boje.

"Potržnja za lukovinom i jajima još nije velika, veću gužvu očekujem u petak, kad je i neradni dan za mnoge. Trenutne cijene lukovine se kreću od jedne KM, koliko košta vrećica obične lukovine, dok je pakovanje ljubičaste lukovine 1,5 KM. S obzirom na to koliko je finansijska situacija nepovoljna zasad prodaja ide solidno, ipak je u pitanju veliki praznik Vaskrs", kazala nam je Gospa Majkić, prodavačica na tržnici.

Vjernici koji žele da im se na vaskršnjoj trepezi nađu morgina jaja moraće da izdvoje jednu do dvije KM po komadu, dok za pačja jaja treba da izdvoje 0,25 KM za komad.

"Preferiram da jaja bojim na prirodan način, zdravije je jer imam unučiće. Cijena lukovine i jaja zasad je povoljna, kao i cijene drugih stvari koje će se naći na vaskršnjoj trpezi", rekla je Vida Nović, kupac.

Cijene jaja u nekim marketima su nešto niže u odnosu na ponudu na tržnici.

Inače, uz kuvana jaja dobro ide i luk, pa je juče bio tražen mladi luk, za čiju je vezicu trebalo izdvojiti od pola do jedne KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije