Banja Luka

Banjaluka: Usvojena odluka o refinansiranju gradskog duga

Banjaluka: Usvojena odluka o refinansiranju gradskog duga
Banjaluka: Usvojena odluka o refinansiranju gradskog duga

BANJALUKA - Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić pozdravio je večeras odluku Skupštine grada o refinansiranju gradskog duga u iznosu od 75 miliona KM, ističući da će ovaj potez Grad dovesti u znatno povoljniji finansijski položaj.

Nakon što je Skupština večeras usvojila Radojičićev prijedlog o refinansiranju gradskog duga, gradonačelnik je, kako je saopštemo iz Gradske uprave, naglasio da će, na temelju ovog akta, uskoro biti raspisan javni poziv za refinansiranje gradskog duga, koji podrazumjeva zamjenu trenutnih kredita sa onim sa znatno manjom kamatom.

Na pozivu, koji će biti otvoren 45 dana, mogu ravnopravno učestvovati domaće i inostrane finansijske institucije.

Skupština grada večeras je, sa 27 glasova "za" i jednim uzdržanim odbornikom, usvojila odluku o refinansiranju gradskog duga u iznosu od 75,09 miliona KM. Radi se o kreditima koje je Grad ranije podigao za realizaciju raznih projekata.

Prema novoj odluci, Grad će na međunarodnom bankarskom tržištu, umjesto dosadašnjih, podići znatno povoljnije kredite. Ova strategija bi, kako je planirano, već u idućoj godini trebala dovesti do toga da Grad, umjesto planiranih 19,7 miliona KM, za otplatu rata kredita izdvoji 11,9 miliona KM.

Ova odluka bi, u isto vrijeme, trebala pozitivno odraziti i na procenat zaduženosti grada, što je od velikog značaja i za buduće razvojne politike koje gradonačelnik Radojičić, u skladu sa svojim predizbornim programom, namjerava realizovati u tekućem mandatnom periodu.

Poslije podizanja ovog kredita, procenat zaduženosti Grada bi, naime, sa sadašnjih 18,50 odsto trebao biti smanjen na 11,25 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije