Banja Luka

Banjaluku potresao zemljotres jačine 2, 4 stepena po Rihteru

Banjaluku potresao zemljotres jačine 2, 4 stepena po Rihteru
Banjaluku potresao zemljotres jačine 2, 4 stepena po Rihteru

BANJALUKA - Zemljotres jačine 2,4 stepena po Rihteru potresao je danas u 11.15 časova Banjaluku, potvrđeno je u Hidrometeorološkom zavodu RS.

Epicentar potresa registrovan je osam kilometara jugoistočno od najvećeg grada Srpske, a jačina u ovoj zoni iznosila je tri stepena Merkalijeve skale. 

Seizmolozi su potvrdili da nije bilo materijalne štete, jer oakvi potresi ne mogu ni da je izazovu, ali stanovništvo može da osjeti podrhtavanje tla.

"Nema mjesta panici. Zemljotres koji smo osjetili ne može da ugrozi stanovništvo niti da napravi veće probleme", istakla je Vesna Šipka, seizmolog u HMZ RS. 

Podsjećamo, tlo u BiH podrhtava od jula, kada je prvi snažniji potres, jačine 4,6 stepeni po Rihteru, pogodio Zenicu. Pričinjena je manja materijalna šteta, a uznemireno stanovništvo napuštalo je domove.

"Za dva i po mjeseca zenički region pogodilo je 90 slabijih potresa i to su normalne reakcije kada je u pitanju smirivanje tla. Najviše zemljotresa u BiH trenutno ima na području Livna i Glamoča, u Banjaluci ih je najmanje registrovano", prokomntarisala je Šipka.

Inače, seizmološke stanice i noćas u 01.39 časova, sedam kilometara sjeverno od Šuice, registrovale su potres jačine 2,5 stepna po Rihteru, koji nije izazvao nikakve štete.

Nešto kasnije, oko 01.54 časa podrhtavanje jačine 2,3 stepena Rihterove skale registrovano je i u regionu Deligrada kod Niša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije