Banja Luka

Besplatan kauč nude 463 domaćina u Banjaluci

Besplatan kauč nude 463 domaćina u Banjaluci
Besplatan kauč nude 463 domaćina u Banjaluci

Ukupno 463 domaćina u gradu nude krevet u okviru kaučsurfinga, odnosno besplatan smještan za turiste koji putuju svijetom, a nemaju novca za prenoćište.

Kaučsurfing (CouchSurfing) funkcioniše tako što se napravi profil na kaučsurfing internet zajednici i putem nje traži ili nudi besplatan smještaj bilo gdje u svijetu. Ovo funkcioniše po principu "ti si mene ugostio, sad ću ja tebe". Na veb stranicama zainteresovani potraže šta se nudi u mjestu koje žele posjetiti, odaberu jedan od smještaja i kontaktiraju vlasnika. Broj Banjalučana koji imaju profile na ovoj mreži govori da su i naši sugrađani otvoreni za ove opcije putovanja.

Saša Nužda na ovoj mreži registrovana je već tri godine i za to vrijeme imala je dosta upita, ali tek ove godine odlučila je da primi strane goste.

"Nakom malo razmišljanja odlučila sam da na dvije noći kauč prepustim mladom bračnom paru iz Barselone. Oduševili su se kada sam im dala posteljinu, jer inače koriste vreće za spavanje. Kod mene su oprali i ispeglali veš i na tome su bili zahvalni, a ja sam bila zahvalna jer su mi pripremili večeru, oprali suđe i pozvali me da dođem u Barselonu. Bilo je to lijepo iskustvo koje bi opet ponovila", ispričala je ova Banjalučanka.

U Turističkoj organizaciji grada su rekli da ne postoje indikatori praćenja prometa u smještaju ovakvog tipa. Osim kaučsurfinga, povoljan boravak za turiste pružaju i hosteli, u kojima su cijene od sedam do 15 evra.

"S ovom cijenom Banjaluka je konkurentna u odnosu na druge evropske gradove, ali nema hostela sa popratnim sadržajima namijenjenim omladini i drugim hostelskim gostima", rekao je Mladen Šukalo, samostalni stručni saradnik u TOBL.

U Banjaluci je prenoćište u privatnom smještaju od 15 do 20 KM, a kao ponuda registrovano je 67 soba sa 159 kreveta.

Uputstva

1.       Registracija na CouchSurfing.com

2.       Uređivanje svog profila

3.       Potražiti smještaj ili ponuditi svoj

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije