Banja Luka

Besplatan prevoz i biciklijada u Banjaluci

Besplatan prevoz i biciklijada u Banjaluci
Besplatan prevoz i biciklijada u Banjaluci

BANJALUKA - Od brojnih aktivnosti planiranih za četvrtak u Banjaluci, kada se obilježava "Dan bez automobila" biće i besplatan prevoz za sve putnike, koji u periodu od 17.30 do 19.30 časova, uđu u autobuse na stajalištima kod RK „Boska“ ili kod „Pošte“.

Na taj način daće se prednost ovom vidu saobraćaja i skrenuti pažnja građanima da se opredijele za što češće korištenje javnog prevoza umjesto automobila.

Takođe, od 17.30 do 19.30 časova biće obustavljen saobraćaj za sva motorna vozila, osim za autobuse javnog prevoza, u Ulici Kralja Petra I Karađorđevića, na dijelu od Bulevara cara Dušana do Ulice Vuka Karadžića.

Slogan ovogodišnje Evropske sedmice mobilnosti mobilnosti je „Pametna mobilnost. Snažna ekonomija“.

U četvrtak će biti izvršeno mjerenje aerozagađenja pokretnom ekološkom stanicom u parku „Petar Kočić“, te urađena uporedna analiza podataka kada je saobraćaj obustavljen sa podacima kada se saobraćaj odvija.

Na "Dan bez automobila", EU info centar u BiH u partnerstvu sa Gradom i Centrom za životnu sredinu - organizuje biciklijadu u cilju promocije korištenja bicikla kao održivog i ravnopravnog vida transporta.

Start je u 18 časova na Trgu Krajine, a za najuspješnije predviđene su i nagrade. Na dan održavanja biciklijade biće upriličeno i zvanično otvaranje EU info kancelarije u Banjaluci, na adresi Marije Bursać 2.

Za najmlađe sugrađane od 10 do 13 časova, biće organizovano takmičenje biciklom na poligonu spretnosti koji će biti postavljen na platou ispred Muzeja savremene umjetnosti RS.

Najspretniji vozači bicikla i oni koji pokažu najbolje znanje na testu iz saobraćajnih propisa dobiće nagradu. Za osvojeno prvo mjesto u vožnji bicikla nagrada je bicikl i svjetloodbojni prsluk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije