Banja Luka

Čekajući most istanjili novčanike

Čekajući most istanjili novčanike
Čekajući most istanjili novčanike

Ambulantu u Zalužanima, preko Vrbasa, vide golim okom, ali to mještanima Priječana ne znači mnogo jer da nje presjedaju u dva autobusa!

Naime, žitelji mjesne zajednice (MZ) Priječani skoro godinu dana nakon što je Vrbas u majskim poplavama odnio viseći most čekaju da bude sagrađen drugi.

"Najbitniji nam je odlazak do ambulante. Katastrofa je prava, jer moramo ići u Lazarevo, pa onda drugim autobusom u Zalužane. To su već dva prevoza i samo za kartu do tamo i nazad nam treba pet maraka", govori mještanka Vesna Zeljković i podsjeća da im je prije poplava do Zalužana trebalo šest do sedam minuta hoda.

I Drenka Đurašinović i Dragan Vlajić naglašavaju da im je viseći most puno značio te da im je još prije godinu sve bilo bliže i lakše dostupno.

"Samo doktoru kada se ide, znači, pa djeca u školu,  kada trebamo do pošte i za sve drugo... Sada moram ići do grada da platim struju ili bilo šta drugo. Evo, sutra trebam doktoru i prvo moram ići u grad pa u Zalužane, a inače bih stigao za pet minuta", pojašnjava Vlajnić.

U Savjetu ove MZ kažu da, iako u naselju ima drugih problema, mještani ne pitaju ni za šta osim za most.

"Nezvanično, očekujemo da bi termin početka izgradnje novog mosta mogao biti maj. Ukupna vrijednost projekta je 177.000 KM i JU 'Vode Srpske' vodiće čitav projekat. Samo postavljanje mosta bi dosta pomoglo mještanima Priječana", ističe Nebojša Tojagić, predsjednik Savjeta MZ Priječani, i dodaje da učenici od šestog do devetog razreda putuju u Zalužane, kao i mještani do porodične ambulante u Zalužanima, u koju idu ili preko Lazareva ili preko Trna.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović je najavio izgradnju mosta u Priječanima čim budu obezbijeđena sredstva iz Fonda solidarnosti RS, pošto, kako je istakao, grad nema novca za tu investiciju.

Loš i put

Osim problema nastalih rušenjem mosta, mještani se žale i na izgled glavne saobraćajnice, koju je Vlada RS proglasila za put od opšteg interesa.

"Iako je ovih dana počela sanacija udarnih rupa, a asfaltna podloga isječena, to neće biti pravo rješenje problema, jer put treba prošiti", kažu oni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije