Banja Luka

Da li će borba za skupštinsku većinu zasjeniti izbor gradonačelnika Banjaluke?

Da li će borba za skupštinsku većinu zasjeniti izbor gradonačelnika Banjaluke?
Foto: Arhiva | Da li će borba za skupštinsku većinu zasjeniti izbor gradonačelnika Banjaluke?

BANJALUKA - Kandidature Jelene Trivić, Draška Stanivukovića i Nikole Šobota garantuju da će izbori za gradonačelnika Banjaluke biti jedni od najinteresantnijih u istoriji najvećeg grada u Srpskoj, prije svega zbog odnosa dvoje prvopomenutih, ali i političkog anonimusa koga je u ime vladajuće koalicije kandidovao SNSD.

Međutim, mnogo više prašine u gradu na Vrbasu moglo bi da se podigne tokom borbe za većinu u Skupštini grada Banjaluka, jer ako sudimo po dosadašnjoj praksi, u saradnju bi mogao svako sa svakim, uključujući čak i SNSD-PDP.

Kada je u pitanju gradonačelnička trka, Draško Stanivuković i Jelena Trivić kandidati su opozicije.

Ali, otkako je Stanivuković postao gradonačelnik, mnogi mu prigovaraju (prije svih Trivićeva i Nebojša Vukanović, predsjednik pokreta Za pravdu i red) da se približio SNSD-u i da je u stvari on kandidat vlasti. Stanivukoviću su imali šta da kažu i Igor Crnadak i Milko Grmuša, potpredsjednici PDP-a, ali je prvi čovjek Banjaluke sve tvrdnje negirao.

U kompletnom slučaju "najčistiji" je ostao SDS. Pokušali su da okupe opoziciju u Banjaluci, ali nakon što im to nije uspjelo, nisu bacali nikakve otrovne strelice prema partnerima, niti su poručili kog kandidata opozicije će podržati za gradonačelnika.

U SDS-u su svjesni da nemaju značajnu političku snagu u Banjaluci, pa će se, po svemu sudeći, najviše bazirati da dobiju odbornike (sada nemaju nijednog).

Kako saznajemo, ni pokret Za pravdu i red neće imati svog kandidata za gradonačelnika, a ostaje da se vidi da li će njihova podrška otići Jeleni Trivić, jer, ako je suditi po aktuelnim stavovima Vukanovića, Stanivukoviću sigurno neće.

A svojom kandidaturom Jelena Trivić je takođe stavila do znanja da je saradnja sa Stanivukovićem ne interesuje, pa se u ovom trenutku čini da, ukoliko se desi da aktuelni gradonačelnik ponovo dobije mandat, ne bi mogao da računa na eventualne odbornike Narodnog fronta i pokreta Za pravdu i red (ukoliko ih bude).

Jedina nedoumica je SDS, ali je nedoumica i da li će oni uopšte imati odbornike.

S druge strane, SNSD ne bi trebalo da ima problema sa osvajanjem solidnog broja odborničkih mandata.

Ali, još jedan poraz njihovog kandidata na izborima sigurno bi mogao da im napravi problem u pokušaju da ponovo skupe većinu u Skupštini, jer su, uslovno rečeno, manje stranke koje sa njima čine vlast nerijetko prevrtljive i najviše se priklanjaju onima koji dobiju izbore (sjetimo se DNS-a i SPS-a).

Činjenica je da SNSD bez ostalih stranaka ne bi imao potrebnu većinu, a ne smije se zanemariti to što tri odbornika imaju upravo pomenuti SPS, te Ujedinjena Srpska i Demos, ali ni uloga Socijalističke partije. S tim u vezi, jasno je da će najjača stranka sigurno morati da utvrdi postojeće temelje, nadajući se dobrom izbornom epilogu.

Sve navedeno znači i to da će se svi i te kako morati potruditi da dobiju što više odborničkih mjesta, jer bi to značilo da upravo njihovi glasovi mogu biti presudni.

Ali, još jedna od velikih dilema (ako ne i najveća) je da li će Igor Radojičić izaći na izbore. Ako bude, teško je očekivati da će se kandidovati za gradonačelnika, već da će biti nosilac izborne liste svog političkog pokreta.

S obzirom na njegovu političku istoriju, treba očekivati da osvoji nekoliko odborničkih mandata.

A ako pogledamo prethodno napisane redove i trenutne odnose u koalicijama, Radojičić bi vrlo lako mogao da bude taj tas na skupštinskoj vagi u Banjaluci.

"Poslije izbora je sve moguće. Jedni će da nude, a drugi da prihvataju, jer svako želi da zamasti prste, nikome nije do toga da bude gladan", ocjenjuje za "Nezavisne novine" novinar Goran Dakić.

Kada je u pitanju borba za mjesto gradonačelnika, on daje najveće šanse Stanivukoviću.

A za sklapanje skupštinske većine poručuje:

"Pitanje ko će s kim poslije izbora uopšte nije bitno, jer smo u prethodnih dvadeset godina vidjeli da svi mogu sa svima. Samo je svakome potrebno odrediti cijenu. Ništa lakše nego kupiti jednog poslanika ili dva odbornika. Skupštinsku većinu će ovaj put formirati izborni pobjednik. Ako mu zafali neko ime, uvijek može da prevuče na svoju stranu Aleksandra Trninića ili Kostadina Vasića. Nema veze što je drugi nivo."

Za novinara Darka Momića banjalučka politička scena postala je interesantna zbog povratka bivšeg gradonačelnika i bivšeg potpredsjednika SNSD-a Igora Radojičića.

"Volio bih da znam kakvi se procesi odvijaju u glavi birača koji glasa za Radojičićevu listu, a potom treba da odluči da li će glasati za Stanivukovića, Trivićevu ili Nikolu Šobota. Siguran sam da Radojičić neće pozvati svoje birače da podrže bilo kojeg od tih kandidata", kaže Momić.

Komentarišući borbu za skupštinsku većinu, mišljenja je da će budućem gradonačelniku, ko god to bio, biti teže okupiti većinu nego aktuelnom.

"Kako sada stoje stvari i koliko god to izgledalo nemoguće, najizglednija skupštinska većina je SNSD-PDP. Ali, prije toga, mora se iskristalisati po kojem zakonu će biti održani izbori u Republici Srpskoj. Kada se to bude znalo, sve će biti mnogo jasnije i pobjednici izbora će biti mnogo izgledniji", zaključio je Momić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije