Hronika

Deset kilograma eksploziva ostavljeno kraj puta (FOTO)

Deset kilograma eksploziva ostavljeno kraj puta (FOTO)
Deset kilograma eksploziva ostavljeno kraj puta (FOTO)

BANJALUKA - Pripadnici Civilne zaštite RS uklonili su danas ispred kapije preduzeća "Nova sirovina" u Banjaluci u naselju Kumsale deset kilograma industrijskog eksploziva kamitit.

Nalazio se u četiri kartonske kutije u pakovanjima od po 2,5 kilograma uz samu ivicu kolovoza u Dunavskoj ulici.

Na svu sreću, eksploziv u kutijama u Dunavskoj ulici primijetio je jedan od pripadnika MUP-a RS koji je išao na posao, a koji je odmah nazvao svoje kolege i prijavio slučaj.

"Što je najgore, jedna od kutija je ostavljena metar u saobraćajnoj traci i pitanje bi bilo šta bi se desilo da je preko kutije prešao kamion jer je poznato da se eksploziv može aktivirati pod velikim pritiskom", kazao nam je on.

U banjalučkom Centru javne bezbjednosti (CJB) su kazali da su odmah nakon poziva poslali policijsku patrolu da obezbijedi mjesto, te da je u toku istraga koja bi trebalo da utvrdi ko ga je na tom mjestu ostavio.

Kako je rekao jedan od pripadnika Civilne zaštite, stanje u kojem se eksploziv nalazio nije predstavljao veliku opasnost jer je bio truo.

"Ova vrsta služi za razbijanje kamena. Jako je oštećen i izgubio je svu snagu. Takođe, nije bilo ni upaljača tako da se nije mogao ni aktivirati. Nekome je smetao u kući pa je odlučio da ga se riješi i po svemu viđenom je bezopasan", kazao nam je on.

Kako je rekao, ovo je samo jedan od mnogih slučajeva gdje Civilna zaštita mora da interveniše jer pojedini građani eksplozivne materije, bombe i municiju ostavljaju na smetljištima, kontejnerima, a dobar dio bace i u rijeku, čime ugrožavaju kupače.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije