Banja Luka

Duplo manje pijanih vozača u Banjaluci

Duplo manje pijanih vozača u Banjaluci
Duplo manje pijanih vozača u Banjaluci

Od početka godine do danas na području grada isključena su 1.152 vozača zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola. Ono što je pohvalno je da je u prošloj godini u istom periodu isključeno 2.255 vozača po istom osnovu, što predstavlja ohrabrujuće smanjenje za 48,91 odsto.

"U istom vremenskom periodu evidentirana je 121 saobraćajna nezgoda u kojoj su učesnici bili pod uticajem alkohola, dok je u uporednom periodu 2013. godine evidentirano 259 saobraćajnih nezgoda po istom osnovu, što je više za 53,28 odsto i predstavlja jedan pozitivan i ohrabrujući podatak", istakla je Marija Markanović, portparol CJB Banjaluka.

NAPLAĆENE KAZNE: U istom vremenskom periodu 63 osobe koje su počinile prekršaje zadržane su do otrežnjenja ili oporavka. Prema podacima iz CJB Banjaluka, u tekućoj godini izdato je 927 prekršajnih naloga nesavjesnim vozačima, što je donijelo oko 65.900 KM od naplaćenih kazni. Tokom izvršenih kontrola, najviša vrijednost alkohola u organizmu izmjerena kod vozača je 2,44 g/kg.

Milenko Jaćimović, inženjer saobraćaja i predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja Banjaluka, istakao je da svako ko sjedne pijan za volan u startu ima pet puta veću šansu da će doživjeti nesreću i teške tjelesne povrede.

SLABIJI REFLEKSI: "Kod pijanih ljudi, samopouzdanje raste, a time i brzina vožnje, što u kombinaciji s oslabljenim refleksima i sposobnošću da pravovremeno reaguju dovodi do nesreća", kazao je Jaćimović.

On je istakao da podatak o broju uhvaćenih vozača jeste relevantan, ali da ne pokazuje stvarno stanje stvari iz više razloga.

"Prvo treba pregledati broj akcija koje je policija sprovela u odnosu na prošlu godinu. Drugo, zbog krize se obim drumskog saobraćaja kod nas smanjio za 23 odsto, što predstavlja mnogo manje potencijalnih vozača pod dejstvom alkohola i odražava se na konačnu brojku uhvaćenih", rekao je Jaćimović.

Istakao je da je vjerovatnoća da će pijani vozač biti uhvaćen 1:9.

UGROŽAVANJE I SEBE I DRUGIH: Dejan M. iz Banjaluke, vozač sa vozačkim stažom od preko 25 godina, kaže da uprkos godinama provedenim za volanom i tome što zna šta vožnja i akohol mogu da proizvedu i sam je nekada znao sjesti za volan pijan.

"Tužno je to što sam više puta sebi dozvolio toliku neopreznost da ugrozim i sebe i druge vozeći pijan, ali to se, nažalost, desilo više puta. Najčešće dok sam bio mlađi. Valjda čovjek u tim godinama ne razmišlja kako treba. U svakom slučaju, savjetovao bih mlađe vozače da se ne 'igraju glavom', jer alkohol i vožnja ne idu zajedno", kazao je Dejan M.

Javni prevoz

Od ukupnog broja saobraćajnih nezgoda koje su se dogodile na teritoriji grada, u 52 su učestvovali vozači javnog prevoza.

"Izvršenim alko-testiranjem nije utvrđeno prisustvu alkohola u organizmu ni kod jednog od vozača javnog saobraćaja", rekla je Marija Markanović, portparol CJB Banjaluka.

FAKTI

2,44 g/kg najviša izmjerena razina alkohola

1.152 isključena vozača u alkoholisanom stanju ove godine

2.255 pijanih vozača isključeno iz saobraćaja lani

927 prekršajnih naloga izdato

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije