Banja Luka

Edukacija o štetnosti alkohola: Učenici nosili "pijane naočare"

Edukacija o štetnosti alkohola: Učenici nosili "pijane naočare"
Edukacija o štetnosti alkohola: Učenici nosili "pijane naočare"

BANJALUKA - Korištenjem "pijanih naočara" koje simuliraju uticaj alkohola i opojnih droga na vid vozača, učenici Tehničke škole imali su priliku da se na najbolji način edukuju o štetnom uticaju koji alkohol prouzrokuje u vožnji.

S time su ih upoznali predstavnici Centra za  bezbjednost saobraćaja (CBS), koji su zajedno sa predstavnicima MUP-a RS i "Putevima RS" održali prezentaciju u školi s ciljem podizanja svijesti učesnika u saobraćaju pod sloganom "Pametan a mlad, izaberi pravi put".

Predstavnici MUP-a RS upoznali su đake sa poražavajućim podacima o smrtnosti i povredama u saobraćaju prouzrokovanim alkoholom i neprilagođenom brzinom.

"U 2015. godini u RS bilo je 9.295 nezgoda, sa 150 smrtnih ishoda, a najviše nezgoda počinili su mladi vozači i to najčešće u ljetnom periodu. Zbog alkohola je isključeno 15.105 vozača", rekao je Goran Šmitran iz MUP-a RS.

Učenici kažu da su se iznenadili kada su, noseći ove naočare, vidjeli kako se mijenja percepcija.

"Prestrašila sam se kad sam stavila naočare za alkohol. Nisam znala da je percepcija takva i da alkohol može u tolikoj mjeri da nas dezorijentiše, a upravo to je i najbolji način da se uvjerimo u njegovu štetnost", rekla je učenica Nevena Striković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije