Banja Luka

Francuski umjetnik skulpture Kočićevih junaka poklonio Banjaluci (FOTO)

Francuski umjetnik skulpture Kočićevih junaka poklonio Banjaluci (FOTO)
Francuski umjetnik skulpture Kočićevih junaka poklonio Banjaluci (FOTO)

BANJALUKA- Gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović, sastao se danas da francuskim umjetnikom Žoelom Bastom, koji je u Banjoj Luci boravio povodom održavanja Kočićevog zbora.

Basta je u proteklih desetak dana izradio desetak skulptura – junaka Kočićevih djela, a koje su trenutno izložene u dvorištu Hrama Hrista Spasitelja.

- Vjerujem da je inspiracija umjetnika bila velika jer je radio prema Kočićevim opisima koji su toliko snažni i emotivni. U ime Grada Banja Luka, iskreno se zahvaljujem ovom vrsnom umjetniku što je ova djela ostavio Zadužbini „Petar Kočić Banja Luka – Beograd“ i našem gradu – rekao je gradonačelnik, pozdravljajući uglednog gosta iz Francuske.

Žoel Basta, koga su Banjalučani od milja prozvali Žare, kazao je da mu je žao što je došlo vrijeme da mora završiti svoj boravak u Banjoj Luci.

-Jako sam srećan što sam radio po motivima Petra Kočića, čije pisanje me veoma podsjeća na Viktora Igoa. Njegovo djelo bi trebalo da čuvate i prenosite na buduće generacije. Svoj boravak ovdje, iskoristio sam i za uspostavljanje kulturnog mosta između Seta, grada u kojem ja živim i Banje Luke. Volio bih da ponovo dođem u vaš grad i možda već na zimu ponovo budem ovdje – rekao je Žoel Basta.

Ovom događaju prisustvovali su i učenici banjalučke Tehničke škole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije