Banja Luka

Godišnjica ustanka u borbi protiv Fašizma: Srpski narod pokazao da je slobodarski

Godišnjica ustanka u borbi protiv Fašizma: Srpski narod pokazao da je slobodarski
Foto: Jelena Đurđević | Godišnjica ustanka u borbi protiv Fašizma: Srpski narod pokazao da je slobodarski

BANJALUKA - Srpski narod je najviše učestvovao u antifašističkoj borbi, a ustaška Nezavisna Država Hrvatska nikad nije kažnjena za pogrom Srba.

Rekao je ovo u četvrtak Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, na obilježavanju 76. godišnjice ustanka naroda BiH protiv fašizma na Banj brdu iznad Banjaluke.

"Srpsko stanovništvo bilo je stavljeno van zakona, a to podrazumijeva da su bili ubijani, progonjeni i zatvarani u logore. Nažalost, u tom progonu bili su svi ostali antifašisti bez obzira kojem narodu su pripadali. To je sve ubrzalo stvaranje i organizovanje otpora prema fašizmu", pojasnio je Savanović.

Foto: J. Đurđević
Foto: J. Đurđević

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, istakao je da je srpski narod Krajine, hrabro ustavši protiv fašizma i krenuvši putem slobode i pravde, među prvima u Evropi pokazao da je slobodarski.

"Treba da budemo ponosni na hrabrost naših predaka koji su živote dali za slobodu. Dužnost nam je da se prisjetimo svih onih koji su život dali u borbi protiv fašizma", naglasio je Čubrilović.

On je najoštrije osudio pojavu oživljavanja ideja fašizma na ovim prostorima, dodajući da se tome mora jedinstveno suprotstaviti.

"Ovaj dan je važan simbol iz dva razloga. Prvi je da ističemo antifašističku tradiciju našeg naroda i veliki doprinos globalnoj koaliciji protiv fašizma i drugi, odavanje počasti žrtvama", rekao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, i istakao da uvijek treba dizati glas protiv fašizma, ektremizama i svih sukoba.

Foto: J. Đurđević
Foto: J. Đurđević

Rade Džajić, predsjednik GO SUBNOR-a, istakao je da je 1.000 vojnika položilo svoj život za slobodu, a 21 je proglašen narodnim herojem.

"Obilježavanje ovog istorijskog događaja započeto je 1947. godine, a Banj brdo, s obzirom na istorijske događaje koji su se ovdje odvijali, zaslužuje da se ovaj događaj zabilježi i da se podsjetimo na ta vremena", kazao je Džajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije