Banja Luka

Grad slavi sa mladima

Grad slavi sa mladima
Grad slavi sa mladima

U okviru obilježavanja Dana grada, 22. aprila, danas je otvorena 17. međunarodna izložba ideja, inovacija i stvaralaštva "Inost mladih 2015", na kojoj će do 17. aprila oko 500 učesnika predstaviti 350 eksponata.

Ovogodišnja izložba, koju je otvorio Jasmin Komić, ministar nauke i tehnologije RS, održava se pod motom "Iskažite svoju inventivnost i kreativnost". 

"Osim toga, tu su i Savez inovatora i pojedinci, a i drugi programski sadržaji koji treba da obezbijede da se inovatorstvom daju nove ideje i podstiče konkurentnost", rekao je Komić.

Podsjetio i na ovogodišnje takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju, na koje se do 20. aprila mogu prijaviti i izlagači ovogodišnjeg "Inosta mladih".

"To je samo jedna od programskih aktivnosti Ministarstva, koje i inače pomaže inovatorstvo, i uvijek nastojimo da izdvojimo što veća sredstva", istakao je on.

Milovan Bajić, predsjednik Saveza inovatora RS, istakao je da na izložbi učestvuju izlagači iz RS, FBiH, Srbije, Hrvatske, Rusije, Ukrajine i Švajcarske. On je dodao da su učesnici učenici osnovnih i srednjih škola, studenti i odrasli inovatori sa slobodnim temama, ali i zadanim iz računarstva i informatike.

"Zapazio sam dosta dobrih radova, stručni žiri će u ova tri dana odraditi svoj posao i očekujem da će najzaslužniji biti nagrađeni", rekao je Bajić.

Gojko Panić, učenik OŠ "Đura Jakšić" iz  Kaća u Srbiji, kaže da je za ovu izložbu pripremio robota koji može da se kreće i razgovara sa ljudima. Učesnik Elektrotehničke škole Mihajlo Pupin iz Bijeljine Igor Tomić ističe da se njegova škola prestavila projektom bespilotne letjelice koja pomaže u prirodnim katastrofama, kao što su poplave, koje su  nas  zadesile prošle godine.

Nagrade

Izložba likovnih i literarnih radova "Moj grad" đaka osnovnih škola koji su nagrađeni na konkursu povodom obilježavanja Dana grada otvorena je u Muzičkom paviljonu parka "Petar Kočić".

"Veliki broj učenika iz čak 25 škola je učestvovao i u njihovim radovima mogli smo čuti i vidjeti da oni stvarno vole svoj grad",  istakla je Jasna Brkić, zamjenik gradonačelnika, koja je učenicima uručila novčane nagrade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije