Banja Luka

Gradske ulice u mraku

Gradske ulice u mraku
Gradske ulice u mraku

Građani Banjaluke kažu da proteklih dana iz noći u noć imaju velike probleme prilikom vožnje automobila, ali i šetnje, jer je u jednom dijelu gradskih ulica kompletna rasvjeta isključena tako da se, kako ističu, ne vidi ni prst pred okom.

Kada se kasno preksinoć sa posla iz Borika prema Laušu vraćao kući Marko Vujanović, bio je, kaže, poprilično iznenađen jer u dijelu ulica nisu bile uključene ulične svjetiljke.

Isprva je mislio da će to biti slučaj u samo nekoliko stotina metara ulice, ali se, kako ističe, ubrzo uvjerio da je pogriješio.

"Radi se o više ulica. Ne znam da li je u pitanju kvar, ili je riječ o nekom drugom razlogu, ali znam da ovo ne smije da se događa. Ulice, kojima cirkuliše najviše vozila i pješaka, bile su u potpunom mraku, što mi je neshvatljivo", naglašava Vujanović.

Problem je, ističe, i to što pješaci nisu dovoljno vidljivi vozačima kada prelaze preko kolovoza koji nije osvijetljen.

"Na ovaj način ne može se voditi briga o bezbjednosti. Nadam se da je u pitanju neki opravdan razlog jer ulice moraju biti osvijetljene kada padne mrak", istakao je Vujanović.

Iz Gradske uprave navode da do sada nisu imali prijava građana o ovom slučaju, ali da su obavijestili nadležno preduzeće te da u toku dana očekuju više informacija.

"Nismo bili upoznati sa ovim slučajem. Možemo samo reći da nikakvih restrikcija ili štednji energije nema te da se vjerovatno radi o nekom manjem kvaru. U svakom slučaju, izdali smo nalog izvođaču radova, preduzeću 'Elektroobnova', da provjeri o čemu se radi i očekujemo da uskoro imamo potpunije informacije", saopštili su iz Gradske uprave.

Opasnost za pješake

Milenko Jaćimović, inženjer saobraćaja i predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja Banjaluka, istakao je da rasvjeta u urbanom području, gdje je velika frekvencija saobraćaja, predstavlja važan element u vožnji.

"Kada ne radi rasvjeta, tada izlažemo pješake i bicikliste većoj opasnosti i mogućnosti da vozač zbog smanjene preglednosti ne reaguje na vrijeme i naleti na njih. Osnovni element u vožnji je da se vidi i bude viđen", upozorio je Jaćimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije