Banja Luka

Grijanje na sječku drastično manje zagađuje

Grijanje na sječku drastično manje zagađuje
Foto: Velibor Tripić / Arhiva | Grijanje na sječku drastično manje zagađuje
Biljana Popović

BANJALUKA - Nakon što su 2014. godine uvedene prve kotlovnice na biomasu, urađeno je poređenje s emisijom zagađenja kada je riječ o mazutu i biomasi (drvna sječka), koje je pokazalo da je zagađenje minimalno i drastično manje od onog koje je prouzrokovao mazut.

Ovo se navodi u dokumentu "Rehabilitacija i modernizacija sistema grijanja u gradu Banjaluka", koju je uradio UNEP (Ured UN-a za životnu sredinu) s partnerima 2016. godine.

Ovaj dokument predstavlja sažetak plana modernizacije kotlovnice, te primarne i sekundarne distributivne mreže (toplovoda) i podstanica, kao i instalaciju kalorimetara u zgrade. Totalna investicija neophodna za modernizaciju sistema grijanja, a kako bi se istovremeno postigao cilj smanjenja emisije CO2 do 2020. godine, iznosila bi 36,5 miliona evra.

Glavni problemi stare banjalučke "Toplane" su slaba energetska efikasnost, kao i slabo održavanje proizvodnih kapaciteta, loše stanje i veliki gubici u distributivnoj mreži, problemi u mjerenju i plaćanju isporučene toplotne energije i niske cijene grijanja, kao i težak ekonomski položaj "Toplane" uopšte.

Kao rezultat implementacije ovog akcionog plana, sistem oblasnog grijanja bi trebalo do 2020. godine da postigne smanjenje upotrebe mazuta za oko 4.500 tona u poređenju sa scenarijem bez implementacije predloženih mjera.

Rehabilitacija i modernizacija sistema grijanja u gradu Banjaluka - fokus na energetsku efikasnost predstavlja osnovni pregled kompanije kao što su proizvodnja, mjerenje, transport i karakteristike distributivne mreže. Studiju je finansirala Svjetska banka i završena je u martu 2008. godine.

Strategija energetskog razvoja Republike Srpske do 2030. godine je urađena u avgustu 2010. godine, i u njoj je zaključeno da se sektor grijanja nalazi u veoma teškom i kompleksnom položaju.

U Strategiji ruralnog razvoja grada Banjaluka 2010-2015, koja je urađena u februaru 2010. godine, spominje se smanjenje negativnih uticaja energetske potrošnje i korištenja fosilnih goriva, te istovremeno povećanje obnovljivih izvora energije, što bi trebalo da bude jedan od glavnih ciljeva Banjaluke.

"Region Banjaluke ima geotermalne resurse relativno blizu površine. O ovome se raspravljalo samo u teorijskim studijama, međutim nije bilo geotermalnih istraživanja koja bi potvrdila potencijal eksploatacije geotermalnih resursa. U ovom trenutku geotermalna energija ostaje mogućnost za daleku budućnost", stoji u ovom dokumentu.

Emisija zagađenja od mazuta

Emisija zagađenja od sječke

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 2

Erizipel

I sta bi od price o jeftinijem grijanju? Tolike godine na skupi mazut i ista cijena, a sad kada je stigla sjecka poskupilo i grijanje. Sramota!

Slav

Prepisivanje starih stvari

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije