Banja Luka

Grijanje na sječku drastično manje zagađuje

Grijanje na sječku drastično manje zagađuje
Foto: Velibor Tripić / Arhiva | Grijanje na sječku drastično manje zagađuje
Biljana Popović

BANJALUKA - Nakon što su 2014. godine uvedene prve kotlovnice na biomasu, urađeno je poređenje s emisijom zagađenja kada je riječ o mazutu i biomasi (drvna sječka), koje je pokazalo da je zagađenje minimalno i drastično manje od onog koje je prouzrokovao mazut.

Ovo se navodi u dokumentu "Rehabilitacija i modernizacija sistema grijanja u gradu Banjaluka", koju je uradio UNEP (Ured UN-a za životnu sredinu) s partnerima 2016. godine.

Ovaj dokument predstavlja sažetak plana modernizacije kotlovnice, te primarne i sekundarne distributivne mreže (toplovoda) i podstanica, kao i instalaciju kalorimetara u zgrade. Totalna investicija neophodna za modernizaciju sistema grijanja, a kako bi se istovremeno postigao cilj smanjenja emisije CO2 do 2020. godine, iznosila bi 36,5 miliona evra.

Glavni problemi stare banjalučke "Toplane" su slaba energetska efikasnost, kao i slabo održavanje proizvodnih kapaciteta, loše stanje i veliki gubici u distributivnoj mreži, problemi u mjerenju i plaćanju isporučene toplotne energije i niske cijene grijanja, kao i težak ekonomski položaj "Toplane" uopšte.

Kao rezultat implementacije ovog akcionog plana, sistem oblasnog grijanja bi trebalo do 2020. godine da postigne smanjenje upotrebe mazuta za oko 4.500 tona u poređenju sa scenarijem bez implementacije predloženih mjera.

Rehabilitacija i modernizacija sistema grijanja u gradu Banjaluka - fokus na energetsku efikasnost predstavlja osnovni pregled kompanije kao što su proizvodnja, mjerenje, transport i karakteristike distributivne mreže. Studiju je finansirala Svjetska banka i završena je u martu 2008. godine.

Strategija energetskog razvoja Republike Srpske do 2030. godine je urađena u avgustu 2010. godine, i u njoj je zaključeno da se sektor grijanja nalazi u veoma teškom i kompleksnom položaju.

U Strategiji ruralnog razvoja grada Banjaluka 2010-2015, koja je urađena u februaru 2010. godine, spominje se smanjenje negativnih uticaja energetske potrošnje i korištenja fosilnih goriva, te istovremeno povećanje obnovljivih izvora energije, što bi trebalo da bude jedan od glavnih ciljeva Banjaluke.

"Region Banjaluke ima geotermalne resurse relativno blizu površine. O ovome se raspravljalo samo u teorijskim studijama, međutim nije bilo geotermalnih istraživanja koja bi potvrdila potencijal eksploatacije geotermalnih resursa. U ovom trenutku geotermalna energija ostaje mogućnost za daleku budućnost", stoji u ovom dokumentu.

Emisija zagađenja od mazuta

Emisija zagađenja od sječke

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 2

Erizipel

I sta bi od price o jeftinijem grijanju? Tolike godine na skupi mazut i ista cijena, a sad kada je stigla sjecka poskupilo i grijanje. Sramota!

Slav

Prepisivanje starih stvari

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije