Banja Luka

"Inost mladih 2024": Ideje predstavlja 500 inovatora (FOTO)

"Inost mladih 2024": Ideje predstavlja 500 inovatora (FOTO)
Foto: Velibor Tripić | "Inost mladih 2024": Ideje predstavlja 500 inovatora (FOTO)

BANJALUKA - U banjalučkom Domu omladine otvorena je 26. Međunarodna izložba ideja, inovacija i stvaralaštva "Inost mladih 2024", na kojoj svoje inovacije predstavlja 500 izlagača, među kojima su učenici osnovnih i srednjih škola, studenti, inovatori i organizacije iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije i Rusije.

Milovan Bajić, predsjednik Saveza inovatora RS, rekao je da je ove godine 26. put organizovan "Inost mladih", manifestacija koja je posvećena Danu grada i 170. godišnjici od rođenja Mihajla Pupina.

"Ove godine imamo izlagače učenike osnovnih i srednjih škola te studente i odrasle inovatore. Prijavljeno je oko 400 eksponata sa preko 500 izlagača", kazao je Bajić.

Neven Stanić direktor Gradske razvojne agencije, kazao je da je ova agencija podržala "Inost mladih" te da imaju dobru saradnju sa Udruženjem inovatora grada Banjaluka, iz čega je proizašla i organizacija Sajma inovatora i investitora, koji je održan prošle godine

"Konkretno, nakon tog sajma nastala je Digitalna platforma inovacija Republike Srpske, koja će biti predstavljena u sklopu ovog Inosta", naveo je Stanić.

Zoran Bjelajac, pomoćnik ministra za naučnotehnološki razvoj Srpske, poručio je da će Vlada Srpske i resorno ministarstvo nastaviti da podržavaju ne samo ovu manifestaciju nego i sve druge koje se bave inovatorstvom i naukom.

On je pozvao izlagače i mlade inovatore da konkurišu za još jedan konkurs resornog ministarstva za najbolju tehnološku inovaciju koji traje do 5. maja i da pokušaju da realizuju svoje inovacije.

"Vlada Srpske će nastaviti da pruža podršku kroz razvoj jedinstvenog ekosistema Republike Srpske. Kruna tog ekosistema je naučnotehnološki park koji je osnovan u kampusu Univerziteta u Banjaluci i njegova izgradnja će početi ove godine", rekao je Bjelajac.

Učenici Tehnološke škole predstavili su saradnju između čovjeka i vještačke inteligencije.

"Prikazali smo AI majku sa bebom i prikazali smo živog čovjeka od krvi i mesa. Vještačka inteligencija sve više postaje zastupljena kod nas, a i u svijetu je dosta zastupljena. Međutim, mi smatramo i zalažimo se za to da samo čovjek u našoj instrukciji i generalno u životu može da doprinese napretku života, a pogotovo u majčinstvu. Nikako ne smijemo da dozvolimo da se ugasi čovječanstvo, jer je vještačka inteligencija samo inteligencija bez emocija", kazali su učenice ove škole koji predstavljaju smjer kozmetički tehničar.

Pored njih, veliku pažnju prisutnih privukle su i njihove kolege frizeri, koji su se predstavili sa veoma inovativnim frizurama.

"Mi smo ovdje da predstavimo našu školu, odnosno naš smjer. Imamo mnoštvo različitih frizura koje su veoma inovativne. Sve frizure radile smo same sebi, a ideje smo tražile na internetu", kazala je jedna od učenica ove škole.

Na sajmu inovatora predstavili su se i učenici Srednjoškolskog centra "Nikola Tesla" iz Kotor Varoša sa nekoliko projekata.

"Ovdje predstavljamo dva projekta, jedan su mete koje se gađaju pomoću robota, dok je drugi mjerač temperature vazduha u zatvorenim prostorijama", kazao je jedan od učenika, a kako je dodao, sve projekte su radili u školi zajedno sa svojim profesorima.

Međunarodnu izložbu "Inost mladih 2024" organizuju Savez inovatora RS i Udruženja inovatora grada Banjaluka, a traje do četvrtka, 25. aprila, kada su predviđeni dodjela nagrada i proglašenje pobjednika.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije