Banja Luka

Istaknute istorijske ličnosti Banjaluke (IV): Vlado Milošević - radni vijek posvećen muzici

Istaknute istorijske ličnosti Banjaluke (IV): Vlado Milošević - radni vijek posvećen muzici
Istaknute istorijske ličnosti Banjaluke (IV): Vlado Milošević - radni vijek posvećen muzici

Vlado Milošević, akademik, dugi radni vijek posvetio je muzici, a bio je etnomuzikolog, kompozitor, pedagog, dirigent, te osnivač i direktor Muzičke škole u Banjaluci, koja danas nosi njegovo ime.

U njegovom bogatom stvaralaštvu ističu se harmonizacije i obrade za hor, solo pjesme, orkestarska djela i prva bh. opera "Jazavac pred sudom".

Bio je strastveni ljubitelj narodnog pjevanja, sakupio je četiri knjige etnomuzikoloških zapisa, a autor je i knjige o sevdalinki, dvije zbirke pjesama o NOB-u i knjige "Ravna pjesma".

Za izuzetne doprinose u svim oblastima rada, prije svega u oblasti etnomuzikologije, bio je i član Akademije nauka i umjetnosti BiH.

Veoma pedantan

 "Ono što ljudi ne znaju o ovom velikanu je to da je on bio izuzetno pedantan, a uz pomoć toga smo uspjeli objediniti notnu građu i sklopiti kompozicije koje su se sastojale iz desetak listova. Zanimljivo je i da u njegovim notnim zapisima postoje skice svih instrumentalnih kompozicija. Prvo je pisao određene motive, a zatim skice, od kojih je na kraju gradio kompozicije", ispričala je Sanja Pupac, kustos etnomuzikolog u Muzeju RS.

Milošević je rođen 1901. godine, a potiče iz poznate banjalučke trgovačke porodice.

Nakon završetka osnovne škole u Banjaluci, studirao je istoriju i geografiju u Beogradu, a potom je u Zagrebu završio i studije muzike.

Osnivanje škole

Predavao je u Učiteljskoj i Muzičkoj školi u Banjaluci i Nišu, a potom je radio u Muzeju Bosanske Krajine, te dirigovao horom Srpsko pjevačko društvo (SPD) "Jedinstvo".

Ovaj hor je 1934. godine, za vrijeme austrougarske okupacije, osnovao Muzičku školu u Banjaluci, a kao utemeljivači ističu se Vlado Milošević, koji je bio i prvi direktor škole, te Draga Bukinac i Dragan Šajnović.

"Ubrzo nakon smrti Vlade Miloševića, koji je preminuo 6. februara 1990. godine, škola je 23. februara 1990. dobila ime ovog velikana. Danas se ona može pohvaliti sa više od 700 učenika koji pohađaju nižu školu na različitim odsjecima", ističu u ovoj školi.

Posljednje godine života Vlado Milošević proveo je u jednoj od vila u današnjoj Ulici kralja Petra Prvog Karađorđevića, u kojoj je bila njegova spomen-soba.

Ovu kuću, koja je bila dodijeljena Vladi Miloševiću na korištenje, već odavno nagriza zub vremena, a sanacija objekta čeka epilog sporova u vezi sa zemljištem na kojem se kuća nalazi.

"Ta kuća je njemu dodijeljena na korištenje, s tim da sve što sakupi, obradi ili napiše ostavi u zavještanje Muzeju RS, tadašnjem Muzeju Bosanske Krajine. Pošto je grad uzeo kuću između 1999. i 2000. godine, Muzej je iselio sve njegove stvari i prenio ih u svoje prostorije. Sada je ona dodijeljena Zadužbini 'Petar Kočić Banjaluka - Beograd'", rekla je Sanja Pupac, kustos etnomuzikolog u Muzeju RS.

Izložba u Muzeju RS

Sanja Pupac je autor izložbe o životu i djelu Vlade S. Miloševića "Život protkan notama - Vlado S. Milošević", a ova postavka je otvorena 12. aprila kao značajan dio tradicionalne manifestacije "Dani Vlade S. Miloševića".

Predstavljena je zbirka djela ovog umjetnika koje baštini Muzej RS, a, pored životnih odrednica, izložba predstavlja i neke od originalnih rukopisa Miloševića, te autentične predmete iz njegove radne sobe, kao i lične stvari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije