Banja Luka

Istaknute istorijske ličnosti Banjaluke (XIV): Ostavio veliki trag u slikarstvu

Istaknute istorijske ličnosti Banjaluke (XIV): Ostavio veliki trag u slikarstvu
Istaknute istorijske ličnosti Banjaluke (XIV): Ostavio veliki trag u slikarstvu

Dušan Simić, poznati slikar čije je stvaralaštvo značajno obilježilo 50. godine prošlog vijeka, ostavio je veliki trag na području likovne umjetnosti na našim prostorima.

Bio je i duhovni vođa grupe ''Četvorica'' koju su, pored njega, činili slikari Alojz Ćurić, Bekir Misirlić i Enver Štaljo, a prvi put su se predstavili izložbom u Domu kulture u Banjaluci 1955. godine i Banjaluku načinili jezgrom modernog slikarstva.

"Četvorica" su začetnici moderne umjetnosti u BiH koja proističe iz ljubavi prema stvaralaštvu i stvaralačkoj slobodi, a koja je nespojiva sa tada dominantnim ideološkim osnovama.

Ta ideja slobode je najznačajnija u Simićevom djelu sa kojim je i povezivao "Četvoricu", koji su bili toliko različiti i osobeni, a opet su sačinjavali jedan krug.

INSPIRACIJA U PEJZAŽIMA: Simić je kroz individualni rad nastavio da ispituje vezu između unutrašnjih emotivnih stanja i spoljnjeg vizuelnog svijeta. Zbog toga, koliko mu je zdravlje dozvoljavalo, obilazio je periferne i manje vidljive gradske četvrti ili pejzaže u okolini kako bi u njima tražio odgovore u svojim skicama i crtežima.

Simić je rođen 1. septembra 1930. godine u Banjauci, a  slikarstvo je završio na banjalučkoj Višoj pedagoškoj školi 1953. godine kod profesora Bože Nikolića, veoma priznatog slikara.

Želio je nastaviti studij slikarstva na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Beogradu ili istoriju umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, ali su ga zdravstveni i materijalni problemi spriječili u tome.

U Simićevom slikarskom radu uvijek je bio veoma bitan crtež, jer kako je i sam govorio, bez dobrog crteža uopšte ne može biti i dobar slikar, to je podloga, odnosno temelj slikarstva, zato su njegova olovka ili tuš na papiru bilježili tok likovne misli.

PUTUJUĆE IZLOŽBE: "Od 2007. godine 25 djela Dušana Simića čuva se u depou Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, a vlasništvo su grada Banjaluka. Njegovo stvaralaštvo predstavljeno je retrospektivnom izložbom 2008. godine i monografskom publikacijom. Takođe, putujućim izložbama koje Muzej organizuje u posljednjih nekoliko godina, Simićev opus je predstavljen i u brojnim gradovima širom Republike Srpske", istakla je Žana Vukičević, kustos Muzeja savremene umjetnosti RS.

Iako je stvarao u siromaštvu i teškom vremenu, ipak je pratio svjetske trendove moderne umjetnosti, te je stvorio djela koja ni po čemu nisu zaostajala za onima koja su u to vrijeme stvarali umjetnici na zapadu.

Društvo likovnih umjetnika Banjaluke ustanovilo je 1979. godine nagradu "Dušan Simić", a koja je dodjeljivana ''za unapređivanje likovnog stvaralaštva''.

Simić je preminuo u Banjaluci 12. novembra 1961. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije