Banja Luka

Istaknute istorijske ličnosti Banjaluke (XV): Nasiha Kapidžić-Hadžić

Istaknute istorijske ličnosti Banjaluke (XV): Nasiha Kapidžić-Hadžić
Istaknute istorijske ličnosti Banjaluke (XV): Nasiha Kapidžić-Hadžić

Nasiha Kapidžić-Hadžić je pjesnikinja koja je rodni grad Banjaluku opjevala pjesmom "Vezeni most", a pod istim imenom tradicionalno se održava višednevna manifestacija s raznovrsnim programom i dodjeljuje književna nagrada u njenu čast.

Jedna od najpoznatijih pjesnikinja rođena je u Banjaluci 6. decembra 1932. godine, a umrla 22. septembra 1995. godine.

Osnovnu školu završila je u rodnom gradu, a Filozofski fakultet u Beogradu.

Radila je kao profesor u Gimnaziji, bila urednik u obrazovnom i dječijem programu Radio Sarajeva, te u Izdavačkom preduzeću "Veselin Masleša", gdje je do penzionisanja radila kao urednik edicije za djecu i omladinu.

Pisala je poeziju za djecu, poetsko-prozne zapise i dramske tekstove, a njeni radovi uvršteni su u niz antologija i čitanki za osnovnu školu.

Najpoznatija njena djela su  "Maskenbal u šumi", "Vezeni most", "Skrivena priča", "Poslanica tiha",  "Od tvog grada do mog grada",  "Šare djetinjstva", "Liliput", "Lete, lete laste", "Vrbaska uspavanka", "Kad si bila mala", "San o livadici" i druge.

"Radila je u banjalučkoj Gimnaziji i bila veoma omiljena kod svojih učenika, te prema njihovom pričanju mnogo su naučili od nje. Postavljanje spomen-ploče  kod Nasihine kuće organizovala je Zajednica udruženja građana Banjaluka 2003. godine, a književna nagrada ustanovljena je 2009.  i dodjeljuje se u domenu poezije za djecu", rekao je Muhamed Kulenović, predsjednik Upravnog odbora Zajednice udruženja građana Banjaluka.

Rodna kuća Nasihe Kapidžić-Hadžić proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Istorijski spomenik Kapidžića kuću čine stambeni objekat, avlija i bašta.

Kuća je  izgrađena u 18. ili početkom 19. vijeka, a Nasihin otac kupio ju je 1920. godine od Muhamed-bega Kulenovića.

U odluci Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika piše, između ostalog, da se u kući nalazi spomen-soba Nasihe Kapidžić-Hadžić s očevom i njenom bibliotekom, njenim knjigama, dokumentacijom i književnim nagradama.

"Nasiha je bila univerzalni pjesnik. Gajila je veliku ljubav prema djeci, životinjama i imala je ogromnu majčinsku ljubav. Bila je udata za Bracu hadži Osmanića, koji je bio profesor ruskog jezika, insktruktor za srpsko-hrvatski jezik i pisao je udžbenike. Prvo dijete joj je umrlo, a kasnije je dobila kćerku Aidu, koja sada radi u američkoj ambasadi", kazala nam je Sabiha - Beba Kapidžić, sestra slavne pjesnikinje.

Poštanska marka

O značaju ove pjesnikinje govori i podatak da je štampana poštanska marka s njenim likom godinu nakon njene smrti.

Nasiha je dobitnica mnogih nagrada i priznanja, među kojima su: "Dvadesetsedmojulska nagrada", "Šestoaprilska nagrada" grada Sarajeva, nagrada "Veselin Masleša" grada Banjaluke, te dvije godišnje nagrade sarajevske izdavačke kuće "Svjetlost".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije